Vijesti

Croatia Airlines o avionu koji je sletio u Sarajevo: Ne radi se ni o kakvom metku, mehaničari su vidjeli oštećenje

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines na konferenciji za medije javnost je izvijestiti o detaljima jučerašnjeg incidenta u Sarajevu prilikom kojeg je ‘mehaničkim udarcem’ došlo oštećenja aviona na redovnoj liniji iz Zagreba za Sarajevo.

Tomislav Štimac, zamjenik direktora Tehnike Croatia Airlinesa započeo je press konferenciju.

Tokom dana obavljena je inspekcija u Sarajevu. Možemo potvrditi da se radi o mehaničkom oštećenju”, rekao je Štimac i nastavio pokazivati slike oštećenja tj. puknuća na trupu aviona.

“Radi se o udubljenu od 20×20 milimetara, a u dnu udubljenja postoji perforacija 15×20 milimetara i to se sve nalazi na desnoj strani aviona ispod putničkog prozora na avionu. Ne radi se o nikakvoj perforaciji nastaloj metkom”, dodao je.

Šta se dogodilo u srijedu navečer na letu Zagreb – Sarajevo?

Jučer, u prijepodnevnim satima završio je uviđaj nakon incidenta na Međunarodnom aerodromu Sarajevu. Na letu iz Zagreba za glavni grad BiH prilikom slijetanja oštećen je avion Croatia Airlinesa. Prve neslužbene informacije govorile su da je avion propucan vatrenim oružjem, a sada se oglasilo i Tužiteljstvo BiH koje je provodilo uviđaj.

“Dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH koordinirao je provođenje uviđaja koji je na Aerodromu Sarajevo izvršio tim za uviđaj. Nakon provedenog uviđaja prema preliminarnim nalazima stručnih osoba ne postoje indicije koje bi ukazale na zaključak da je oštećenje na zrakoplovu nastalo djelovanjem vatrenog oružja.

Prema stavu stručnih osoba oštećenje je prouzročeno mehaničkim udarcem.

Izvršenim analizama utvrđeno je da nema tragova barutnih čestica niti drugih tragova koji bi ukazivali na djelovanje projektila iz vatrenog oružja”, stoji u saopćenju.

“Sigurnost putnika i posade ni u jednom trenutku nije bila ugrožena, a nacionalni avioprijevoznik i u ovoj se situaciji vodio najvišim standardima sigurnosti. Tokom dana stigli su nalazi balističkog vještačenja, a Croatia Airlines je još jednom potvrdio da avion nije bio meta vatrenog oružja, te je tokom poslijepodneva vraćen u Zagreb”, poručili su iz CA.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare