Atlas

Čudesno: Mogu li otoci plutati po vodi? Ove oaze zelenila upravo to i čine

"Plutaju li otoci?“, pitanje je koje bi možda palo na pamet djetetu koje još ne shvata koncept otoka. Međutim, ne bi to bilo ludo pitanje, jer širom svijeta uistinu postoje otoci koji plutaju.

Uglavnom je riječ o masi biljaka, blata i treseti koja pluta po površini vode, a debljinom može varirati od nekoliko centimetara pa sve do nekoliko metara. Za vrijeme velikih oluja i naleta jakog vjetra ovi otoci mogu se otrgnuti od obale i nastaviti plutati po jezeru ovisno o tome kako vjetar puše.

Takvi otoci uočeni su još u davnim vremenima, pa o njima danas imamo zapise iz doba Rimskog carstva kada su plutali rijekom Tiber.

Takvi otoci uočeni su još u davnim vremenima

Danas ih najčešće možete pronaći u prirodi na jezerima ili u močvarnim područjima, a ako budete imali sreće da naiđete na jedan od njih, oduševit će vas bogatstvom svoje flore. Postoje i umjetni plutajući otoci koje je podigao čovjek, a i oni s prirodnim ali neobičnim porijeklom.

Neobičan slučaj dogodio se prije par godina na Floridi, kada je uragan prepolovio već postojeći plutajući otok, pa sada jezerom Mary Jane plutaju dva otoka.

Gdje ih možemo pronaći?

Za početak, uputimo se u Peru, prema granici s Bolivijom. Na jezeru Titicaca nalaze se umjetni otoci na kojima živi narod Uros. Podizanje umjetnih otoka bio je način odbrane od drugih plemena koji ih ovako nisu mogli „uloviti“.

Takvi otoci uočeni su još u davnim vremenima

Drugi slavni otok jest tzv. Spiralni otok u Meksiku kojeg je stvorio britanski umjetnik Richard Reishee Sowa. Ono što je kod njega zanimljivo jest to da je podignut uz pomoć tisuća recikliranih plastičnih boca, a njegov vlasnik ga poput broda drži vezanim užetom za obalu. Nažalost, originalan otok uništio je uragan.

U Australiji su na nekoliko mjesta podignuti plutajući otoci kao sigurna mjesta za ptice selice koje ovdje pronalaze hranu i dom daleko od urbanog haosa.

Najbliže nama jedan takav plutajući otočić smjestio se na Visitorskom jezeru u Crnoj Gori.