Svijet

“Čudesnu kuću” na Kanarskim ostrvima zaobišla lava: Vlasnici plakali kad su saznali da je netaknuta

Lava iz vulkana na Kanarskim ostrvima zaobišla je jednu kuću, čiji su vlasnici penzioneri iz Danske, bračni par koji za vrijeme erupcije nije bio na ostrvu, piše Guardian.

– Vlasnicima je laknulo što im je kuća još na mjestu. Svi smo počeli da plačemo kao ludi kada sam im rekla da je njihova voljena kuća netaknuta – rekla je Ada Monikendam, koja je izgradila kuću.

Kuća se nalazi u El Paraisu, gdje je više od pola domova uništeno i ljudi su primorani da napuste mjesto.

Lava je značajno usporila u četvrtak, što je izazvalo strah da bi rastopljena masa mogla da se razlije dodatno u narednim danima i izazove još štete umjesto da samo iscuri u more, piše AP.

Reka lave širine 600 metara usporila je u srijedu kada je došla do ravnice i kretala se četiri metra na čas, dok se u ponedjeljak, dan posle erupcije kretala 700 metara na sat, saopštili su zvaničnici.

Druga rijeka lave je zaustavljena, rekla je na konferenciji za novinare šefica Nacionalnog geografskog instituta na Kanaraksim ostrvima Maria Hose Blanco.

Rijeka lave zaobišla kuću danskih penzionera

Blanco je rekla da je seizmička aktivnost na ostrvu La Palma sada “niska” ali da vulkan još izbacuje lavu.

Vlasti su saopštile da je oko 350 domova uništeno, a naučnici kažu da bi lava mogla da se izliva sedmicama ili mjesecima.

Posljednja erupcija vulkana na La Palmi bila je 1971. godine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare