Politika

Ćudić u Briselu lobira da članice EU po pitanju Strateškog kompasa prate Njemačku i Nizozemsku

U sklopu diplomatskih napora Naše stranke da Bosnu i Hercegovinu približi EU, Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke danas se nalazi u Briselu.

Ćudić učestvuje na Samitu ALDE-a (Saveza liberala i demokrata Evrope) na kojem, između ostalih, učestvuju Roman Jakić, bivši ministar odbrane Slovenije, Christian Lindner, lider njemačkih liberala, Ilhan Kyuchyuk, zastupnik u EU parlamentu i kopredsjednik evropskih liberala, Stéphane Séjourné, EU parlamentarac iz Makronove stranke te Olha Stefanishyna, zamjenica predsjednika stranke Volodimira Zelenskog.

Ćudić lobira da države članice Evropske unije slijede stavove Njemačke i Nizozemske po pitanju Strateškog kompasa EU, dokumenta u kojem se uz BiH veže pojam konstitutivnih naroda. Stav Njemačke i Nizozemske, kojima su se u međuvremenu pridružili Belgija i Luksemburg, je da je koncept konstitutivnosti diskriminatoran.

“Vrijeme je za politički sistem u BiH koji će svakom našem građaninu i građanki omogućiti ravnopravnost u svakom pogledu na svakom pedlju naše zemlje, bez diskriminacije po bilo kojem osnovu. Lideri ALDE-a smatraju da nikakvi zakoni i političke inicijative koje produbljuju podjele u BiH ne smiju biti prihvaćene”, kaže Ćudić.

Da bi se to u BiH postiglo, smatra ona, potrebno je ubrzati put ka EU a danas se na tom putu može napraviti najveći korak.

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvajaju se tri zakona koja je u parlamentarnu proceduru uputila Naša stranka.

“Radi se o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u te Prijedlogu o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama. Ovi zakoni nalaze se na listi 14 prioriteta i njihovo usvajanje dovoljno je da BiH kredibilno traži status kandidata za pridruživanje Evropskoj uniji. Skrenula sam pažnju liderima ALDE-a da će danas biti potpuno jasno ko je za evropski put a ko ne. Oni koji ne budu glasali za ove zakone, ne smiju biti smatrani kredibilnim partnerima kad su u pitanju pregovori o evropskoj budućnosti BiH”, kaže Ćudić.

Podsjećamo, Naša stranka je punopravna članica ALDE-a, stranke koja je dio vladajuće koalicije u EU parlamentu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare