Magazin

Cunami torta – recept za najpopularniji slatkiš Instagrama

Pandemija je donela nove trendove i izazove i u kulinarstvu, a među njima je i cunami torta, trenutno najviralniji slatkiš na društvenim mrežama.

Takozvana “cunami torta” okupirala je poslastičare amatere širom svijeta, iako je u osnovi obična torta s biskvitom i kremom. Ipak, fora je u dodatku na kraju, ukazuje sajt 24sata.hr.

Dovoljno je pogledati jedan snimak na Instagramu i videti zašto je cunami trenutno najpopularniji slatkiš, a i zašto se tako zove.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by food lover (@food_faded)

Obično se torta prekriva glazurom koja se vremenom stisne, ali u ovom slučaju treba da ostane tečna, kako bi stvorila jedinstveni vizualni fenomen. To se postiže korištenjem kukuruznog skroba s mlijekom, pri čemu tortu sa svih strana treba obložiti plastičnom folijom, koja će držati glazuru – kad izvučete foliju, glazura se preliva po torti.

U nastavku pogledajte jedan od recepata za cunami tortu.

Sastojci:

3 jaja

1 šoljica šećera

pola kašičice ekstrakta vanilije

1 i po šoljica brašna

50 ml mlake vode

2 kašike ulja

pola kašičice praška za pecivo

Za krem:

1 konzerva kondenzovanog mlijeka

200 ml pavlake za kuhanje

pola kašike maslaca

2 kašike mlijeka u prahu

1 žumance

Priprema:

Izmiksovati jaja, lagano dodavati ostale sastojke. Testo na kraju preliti u kalup i ispeći na 180 stepeni (oko 35 minuta).

U loncu na laganoj vatri pomiješati sastojke za krem i kuhati oko pet minuta do odgovarajuće teksture. Potom podijeliti krem i preliti je u dve zdjele.

Jednu prekriti folijom i ostaviti da se ohladi, a u drugu prethodno dodati kašiku nutele, pa takođe omotati folijom. Kad se krem ohladio, biskvit podijeliti i puniti ga polovinom žutog krema.

Tortu omotati folijom, pa preliti ostatak žutog krema, a onda i krem s nutelom. Posuti mlijekom u prahu.

Ostaviti kratko da se sve slegne, a potom povući foliju i uživati u prizoru.

 



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare