Svijet

Cure detalji sa sastanka u Washingtonu, Macron nije birao riječi: ‘Da, vi rješavate svoj problem, ali moj činite gorim!‘

Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je u srijedu u Washingtonu "superagresivne" mjere koje je poduzeo Joe Biden. Kako bi potaknuo američku industriju. Te je upozorio da one riskiraju "fragmentaciju Zapada", navode agencije pozivajući se na izvore s tog sastanka. Tokom sastanka Macron nije birao riječi.

Velika ekonomija

Prvog dana službenog posjeta francuski predsjednik nije krio zabrinutost tokom susreta s američkim parlamentarcima obje stranake.

Ogromne subvencije koje je američki predsjednik odlučio dodijeliti u velikom ekonomijom i socijalnom zakonu pod nazivom "Zakon o smanjenju inflacije" (IRA) su "super agresivne za naše kompanije". Požalio se francuski predsjednik.

"Ne želim postati tržište za američke proizvode. Jer imam potpuno iste proizvode kao i vi. Imam srednju klasu (koja mora) raditi i ljude koji moraju pronaći posao. A posljedica IRA-e je da možete riješite svoj problem. Ali ćete moj učiniti još gorim. Žao mi je što sam tako direktan", rekao je Emmanuel Macron.

Macron je stigao u Washington u drugi državni posjet od preuzimanja dužnosti 2017., za koji su i prije njegova početka francuski dužnosnici najavili da će se suprotstaviti Joeu Bidenu. I to vezano uz subvencije iz ovog zakona.

Macron nije birao riječi

Prilikom susreta s parlamentarcima u knjižnici Kongresa Macron je rekao kako je Inflation Reduction Act "super agresivan" prema evropskim kompanijama, kazao je Reutersu jedan sudionik razgovora pod uvjetom anonimnosti.

Macronov ured odbio je potvrditi komentare francuskog predsjednika. O kojima je javila i agencija France Presse.

Evropski lideri potužili su se na zakonodavni paket kojeg je u augustu potpisao Biden. Kojim se daju snažne subvencije američkim proizvodima, što stavlja u neravnopravan položaj neameričke kompanije. I bit će ozbiljan udarac njihovim ekonomijama u trenutku dok se Evropa bori s posljedicama ruske agresije na Ukrajinu.

Klimatske promjene

Upitana o evropskim zabrinutostima tiskovna tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da zakon "predstavlja značajne prilike za evropske kompanije, kao i koristi za energetsku sigurnost EU-a". IRA ima odredbe koje će pridonijeti rastu sektora čiste energije na globalnoj razini, dodala je.

Govoreći u prisutnosti novinara Macron je rekao kako Francuska i SAD trebaju udružiti snage da reformiraju Međunarodni monetarni fond. I Svjetsku banku kako bi njihovi fondovi mogli biti usmjereni u zemlje pogođene klimatskim promjenama.

Ranije je Macron posjetio sjedište NASA-e s potpredsjednicom Kamalom Harris. I rekao da je američko-francuska suradnja važna za suzbijanje rizika od sukoba u svemiru. Njih su dvoje najavili novu američko-francusku suradnju u svemiru tokom sastanka u Parizu prije godinu dana.

Macron je rekao da svemir predstavlja "novo mjesto sukoba". I da je važno da Francuska i Sjedinjene Države rade zajedno na postavljanju pravila i normi jer dijele predanost znanosti kao i demokratskim vrijednostima.