Magazin

Čuvena Afganistanka sa slavne naslovnice uspjela pobjeći od talibana. Evakuirali je u Italiju

Afganistanka koja je postala poznata nakon što se pojavila na naslovnici National Geographica evakuirana je u Italiju, javlja MSN.

Žena koja se nalazi na fotografiji koju je snimio fotograf Steve McCurry, stigla je u Italiju nakon pritisaka koji se događaju u Afganistanu, priopćeno je iz ureda italijanskog premijera Maria Draghija.

Gulla je tražila pomoć kako bi napustila Afganistan jer se ondje nacija bori s vlašću talibana.

Iz ureda italijanskog premijera saopćili su kako je evakuacija dio programa evakuacije za afganistanske građane te da je to dio vladinog plana.

Na fotografiji koja je obišla svijet, Gulla je imala 12 godina i živjela je u izbjegličkom kampu. Fotografija na kojoj se vidi kako zelenim očima gleda u kameru, postala je jedna od najpoznatijih naslovnica National Geographica.

Kako su mediji pisali, bila je deportirana iz Pakistana nakon što je tadašnja pakistanska vlada navela da je pokušavala dobiti lažni identitet u zemlji.

Ova evakuacija, kao i brojne druge ukazuju na ozbiljan problem koji se događa u Afganistanu od kako su talibani stigli na vlast.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare