Magazin

Čuvena produkcijska kuća Disney ukida 7.000 radnih mjesta

Jedna od najvećih svjetskih medijskih i produkcijskih kuća zabavnog programa Walt Disney Company ukinut će oko 7.000 radnih mjesta.

Uradit će to u sklopu ambicioznog plana uštede troškova i “strateške reorganizacije” za cijelu kompaniju. Plan je najavio izvršni direktor Bob Iger.

Smanjenje broja radnih mjesta iznosi oko tri posto globalne radne snage ove kompanije. Otkriveno je to nakon što je Disney objavio kvartalne rezultate koji su nadmašili predviđanja Wall Streeta, javlja AFP.

Iger se vratio na mjesto izvršnog direktora u novembru prošle godine nakon dvogodišnjeg mandata Boba Chapeka.

Kompanija je rekla da je smanjenje radnih mjesta dio ciljane uštede od 5,5 milijardi dolara u cijeloj kompaniji. Od 1. oktobra Disney je zapošljavao 220.000 ljudi. Od toga je oko 166.000 radilo u Sjedinjenim Američkim Državama, a 54.000 u inostranstvu.

U izjavi, Iger je rekao da Disney kreće u “značajnu transformaciju”. Uprava vjeruje da će to dovesti do poboljšane profitabilnosti u poslovanju streaminga.

“Kompanija, koja posjeduje Star Wars, Marvel i Pixar, više će se usredotočiti na svoje temeljne brendove i franšize”, rekao je Iger.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare