Vijesti

Cvijanović najavila: “Ako krenu hapšenja, imaćemo obavezu da se štitimo”

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović se u razgovoru za rusku Federalnu novinsku agenciju osvrnula na Zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, kao i moguće poteze RS-a ukoliko počnu hapšenja na osnovu tog zakona.

Cvijanović smatra da je nedopustivo da stranac nameće odluke i donosi zakone umjesto parlamenta i lokalnih institucija.

Cvijanović također smatra da je “Inzkovim zakonom” zabranjena sloboda govora.

“Drugo, smatram da se pod ogromnom prijetnjom našla sloboda govora. Vi zabranjujete, ne samo političarima nego i mislećim ljudima, univerzitetskoj zajednici, naučnicima, istraživačima, da bilo šta govore o toj temi zato što će protiv njih biti pokrenut krivični postupak, osudiće ih i poslati u zatvor. Shvatate li koliko je to antidemokratski da branite ljudima da govore o nečemu”, rekla je Cvijanović za rusku Federalnu novinsku agenciju.

Predsjednica RS smatra kako su ovi napadi usmjereni ne samo na manji bh. entitet nego i na Srbiju.

“Ti stalni napadi su usmjereni i protiv Srbije, a na globalnom nivou pokušavaju se obračunati sa srpskim nacionalnim korpusom i oslabiti ga nezavisno od toga gdje žive Srbi – u Srbiji ili Srpskoj. To smatram apsolutno nedopustivim”, navela je Cvijanovićka.

Ako pogledate cijelu tu situaciju, dodala je, to je posljednje sredstvo kojim su nam pokazali svoj neprincipijelni odnos koji je po svojoj suštini antisrpski.

Ali, ipak ne mogu da povjerujem da su toliko ignorisali činjenicu da je to antidemokratski i necivilizovano da jedan jedini čovjek uzurpira nadležnosti institucija i donosi zakone. Kako donošenje zakona od pojedinca, a ne parlamenta, može biti dozvoljeno u demokratskom društvu? Sadašnja haotična i potpuno depresivna situacija, koja je isprovocirana spolja upravo od visokog predstavnika, praktično je neodrživa – rekla je Cvijanović.

Ona smatra kako će ovaj zakon samo dovesti do dodatnih problema u državi.

“U takvoj državi moguće je reći da će to dovesti do dodatnih problema, produbiće razdor i provaliju između nas. To će dodatno iskomlikovati sve ono što ionako nije bilo jednostavno u BiH. Mislim da je to posljednja kap koju više nemamo namjeru da trpimo i zato je došlo vrijeme da mijenjamo stvari”, rekla je predsjednica RS-a za Srnu.

Na pitanje da li je realna prijetnja da će početi talas hapšenja, ona je rekla da smatra da takva namjera zaista postoji.

“Vidjećemo, ako bude rizika, znači da ćemo imati obavezu da se štitimo”, navela je Cvijanovićka.

Cvijanović je kazala kako bojkot institucija BiH može trajati sve dok problem ne bude riješen, te je zatim kritikovala odluku visokog predstavnika.

“Eto, izvolite u parlament i raspravljajte o tom zakonu i 10 godina ako treba. Zašto je taj zakon važniji nego, recimo, zakon koji obezbjeđuje ekonomske reforme da se toliko o njemu raspravlja? Zašto je taj zakon važniji od drugih koji će, naprimjer, pomoći u socijalnoj sferi i uvećati penzije i plate? Zašto je to toliko važna tema? Zašto nam visoki predstavnik ne pomogne da ojačamo ekonomiju, usavršimo socijalnu sferu? Zašto nam ne pomogne u privlačenju stranih investicija? Ispada da je to sve neprincipijelno”, rekla je ona.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare