Željka Cvijanović sastaje se sa Viktorom Orbanom, Predsjedništvo BiH, Mađarska
Politika

Cvijanović sutra ide u Mađarsku. Sastat će se sa Orbanom

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sastat će se sa Viktorom Orbanom.

Kako je saopćeno iz njenog kabineta, ona će sutra i prekoustra boraviti u Mađarskoj.

I tu su predviđeni sastanci sa predsjednicom Mađarske Katalin Novak te sa premijerom Orbanom.

“U okviru posjete, član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović boraviće i u Sentandreji, gdje će se sastati sa episkopom budimskim Lukijanom, obići crkvu Uspenja presvete Bogorodice, kao i Srpski pravoslavni muzej Eparhije budimske”, navodi se u saopćenju.

Inače, s Orbanom odlične odnose gaji stranački šef Cvijanović – Milorad Dodik. Orban je u nekoliko navrata posjećivao Banja Luku. Pored toga, planirani su i neki zajednički energetski projekti.

Orban je također, osim što ekonomski želi sarađivati sa RS, također politički naklonjen Dodiku. Tako se Orban, uz Milanovića najviše protivi sankcijama EU protiv lidera SNSD-a.

Poznato je da Orban gaji i odlične odnose sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Orban je tako branio da se oružje za Ukrajinu šalje preko Mađarske, a isto tako se protivio sankcijama protiv Putina i Rusije. Inače, Dodik je nedavno dao odlikovanje RS Vladimiru Putinu.

Zanimljivo je da se Orban u posljednje vrijeme pretvara u euroskeptika te da je sve ćešće pod kaznama same EU. To koincidira sa sve većim razočaranjem Dodika sa politikama EU.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare