Politika

Da li bi SDA podržala da se u Inzkov zakon doda da RS nije genocidna?

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, Milorad Dodik jučer je na konferenciji za medije govorio o vraćanju u institucije BiH, ali i Inzkovom zakonu.

Dodik najavio je da će se uskoro razgovarati o prijedlogu izmjena tog zakona, ali nije iznosio previše detalja.

Naime, on je kazao samo da je Inzkov zakon ‘brljotina’, ali da ima i rješenje.

“Da je bar stavio da se ne može RS nazivati genocidnom tvorevinom i srpski narod genocidašima možda bi se ta stvar i balansirala”, naveo je Dodik.

Dakle, Dodik nakon nekoliko mjeseci daje smjer u kojem bi se moglo ići, kako bi se prevladala ova kriza.

Neophodno je da napomenemo, da je prije nego što je izašao sa prijedlogom, Dodik razgovarao u Beogradu sa Aleksandrom Vučićem koji mu je kazao da treba da se vrati u institucije BiH.

No, vratimo se Inzkovom zakonu. Sa Adilom Osmanovićem, predsjedavajućim Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, smo razgovarali o Dodikovom prijedlogu te da li bi SDA podržala ovako nešto.

“Radi se o ozbiljnom zakonu koji je donesen koji je na snazi, naš stav je jasan. Prvo da se taj zakon usvoji u Parlamentarnoj skupštini i onda da pristupimo njegovoj izmjeni i dopuni. Oko toga se onda može razgovarati”, kazao je Osmanović.

Na pitanje da li ima neke informacije oko nekih drugih izmjena Inzkovog zakona, Osmanović je bio jasan:

“Ja još ne znam ništa oko nekih izmjena Inzkovog zakona. Naš stav je jasan. To je dakle, da prvo usvoji ga Parlament BiH, i jedan i drugi dom, a onda možemo sjesti i vidjeti koje možemo praviti izmjene i dopune”, istaknuo je Osmanović.

Podsjetimo, također su se jučer povodom dopuna Inzkovog zakona oglasili u vidu saopćenja iz PDP-a te kazali da je povratak u institucije uslovljen je izmjenom Inzkovog zakona.

Na samom kraju pitali smo ga i oko Izbornog zakona, međutim o tome nije bio naročito raspoložen da razgovora, te nam je samo kratko kazao:

“Ne zna niko oko toga, čeka se da dođu predstavnici. Ako ima nekih onako razgovora okolo, to mi nemamo informaciju”, kazao je Osmanović za Raport.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare