Magazin

Da li je opasno podgrijavati hranu u mikrovalnoj pećnici?

Stručnjaci nemaju jedinstven stav po pitanju koliko je štetno po zdravlje da se hrana podgrijava u mikrovalnoj pećnici, objašnjavaju ruski nutricionisti Elena Motova i Pavel Terehov.

“Jedni tvrde da je grijanje u mikrotalasnoj štetno. Navode da se gubi vrijednost namirnica, smanjuje nivo vitamina u njima, kao i korisnih svojstava. Neki proizvodi postaju toksični i teški za probavni sistem.

Međutim, drugi eksperti imaju suprotno mišljenje. Smatraju da se proizvodi lakše vare, griju se bez primjene masti i troši se manje vremena na podgrijavanje hrane”, rekao je doktor Terehov.

Prema njegovim riječima, za podgrijavanje hrane u mikrotalasnoj se moraju koristiti posude od termo propusnog stakla. Trebalo bi imati u vidu da bilo koji oblik obrade namirnica mijenja strukturu hranljivih vlakana, čak i prilikom kuhanja, prenosi B92.

Doktorka Motova smatra da je jedini efekt koji mikrotalasna proizvodi na hranu obično zagrijavanje koje se ni po čemu ne razlikuje od bilo kog drugog načina zagrijavanja hrane, na primjer prilikom prženja ili pečenja.

“Mikrotalasno zračenje nije jonizujuća radijacija, odnosno, ne odvaja elektrone iz atoma i ne dijeli jezgro elemenata. Mikro talasi djeluju na naš organizam isto kao što djeluju i na hranu.

Voda, koja se nalazi u hrani se zagrijava pod utjecajem mikrotalasa. Iako mikrotalasi brzo odlaze u atmosferu, mikrotalasne su napravljene tako da sprečavaju čak i minimalno “curenje”, izjavila je nutricionistkinja.



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare