Puni Gas

Da li je vrijeme za promjenu? Ovih 10 znakova ukazuju na to da vaš automobil polako ‘umire’

Možda vam je već neko vrijeme jasno da vaš stari automobil nije u cvijetu mladosti i da u njemu zapravo životarite “od tehničkog do tehničkog” s dobrim pripremama prije toga i krpanjem svega gdje “curi”, piše Jutarnji.

Dotad se popravlja uglavnom nužno i s jeftinim dijelovima, na estetiku lima se više i ne obraća puno pažnje, no tu je i važnije: pitanje komfora vožnje i posebno sigurnosti jer je sve manje ugodno voziti automobil koji ispušta čudnu buku, zanosi ili troši previše, kao i činjenica da sve učestalije na mobitelu birate broj vašeg mehaničara…

Stigao je, dakle, trenutak kad trebate odlučiti nastaviti popravljati auto dalje, ili je vrijeme da ga se riješite. Čak i ako ste zbog silnih zajedničkih godina već sentimentalno vezani za automobil, bez obzira na njegove sve češće “mušice”.

Manite se toga, na koncu uvijek sve završava na pitanju “ekonomije” pa vam donosimo pregled znakova koji ukazuju da vaš automobil posustaje kao i nekoliko savjeta koji će vam pomoći da donesete odluku – popravljati ili potražiti noviji…

Trza pri pokretanju i zaustavljanju

Odmah treba znati – u pitanju je prenos, a svi popravci u vezi toga su skupi. Tako ako primijetite da kod ubrzavanja ili kočenja tokom vožnje automobil trza ili podrhtava, a sve popraćeno neugodnom škripom ili neobičnim zvukovima, vjerovatno je vrijeme da se pomirite s tim da “nešto jako nije u redu” i pokušate potražiti bolji automobil.

Primijetili ste koroziju

Pojava hrđe je znak za uzbunu jer se brzo širi i što se prije sanira tim bolje. Međutim, ovisno o količini zahvaćenih područja, taj se problem prečesto ignorira jer je riječ o nimalo jeftinom zahvatu.

Hemikalije koje stavljaju na ceste tokom zime izjedaju boju i lim. Kada hrđa krene, brzo se širi. Propuštanje vode također ima tendenciju nanijeti veliku štetu, jer voda koja ostaje “sjediti” na skrivenim mjestima u karoseriji uzrokuje koroziju. Oba problema treba temeljito razmotriti kako bi se procijenilo kolika se šteta dogodila.

Curenje tekućina

Slično kao i ljudsko tijelo, automobil zahtijeva tekućine da bi funkcionirao. Ako morate svaki mjesec dopuniti bilo koju od vitalnih tekućina u vašem automobilu – rashladnu, ulje u motoru, ulje za kočnice, ili tekućinu za servo upravljač, onda je samo pitanje kad će, a ne hoće li sistemi kapitulirati. Ne možete tako dovijeka…

Povećani troškovi

Kada ste bili kupili primjerice SUV sa živahnim turbo benzincem možda cijene goriva nisu bile visoke kao danas. Sada već samo točenje goriva kvari vašu financijsku sliku i narušava kućni budžet pa biste trebali razmisliti je li taj automobil i dalje baš najbolja opcija za vas, ili da možda potražite nešto štedljivije, a na ovom još zaradite novac dok deprecijacija nije došla na najniže grane.

Cijena popravka

Prije nego što potrošite veliki novac na generalku motora ili na skupu zamjenu nekog vitalnog dijela automobila zapitajte se za koliko bi ga mogli prodati dok je još u pogonu i možete li kombinirati prihod od prodaje s novcem koji bih inače potrošili na popravke da kupite noviji i pouzdaniji automobil?

Lampice, lampice…

Najraniji znak istrošenog automobila pojavljuje se na kontrolnoj ploči. Sva ta mala upozoravajuća svjetla su važna, a njihovo zanemarivanje moglo bi dovesti do još problema. Ne ignorirajte ih! Ako vam svijetli lampica “check engine” kontrole motora trebali biste što prije odvesti auto svom mehaničaru. Ako je žaruljica pritiska ulja upaljena najbolje da odmah stanete. Ako se više lampica učestalo pali – potražite drugi automobil.

Kilometraža i garancija

Tvorničko jamstvo donosi mir, nedvojbeno je. Ako ste kupili auto s proširenom garancijom još bolje, no svakako čitajte sitna slova kod osnovne garancije. Primjerice pet godina traje garancije, ali provjerite i nakon koliko kilometara završava. Primjerice 5 godina ili 150.000 kilometara. Ako puno vozite i toliko ste napravili u četiri, garancija vam je isteklo. Pitanje je hoćete li doplatiti produženu garanciju, ili ipak potražiti drugi automobil.

Dim iz auspuha

Plavi dim koji dolazi iz ispušne cijevi znači da vaš automobil troši ulje, ako se pojavljuje bijeli znači da u motor dolazi rashladna tekućina i nije da samo isparavanje kondenzata u ispušnom sistemu (kako temperatura raste tako voda isparava) što je bezazleno. Crni dim kod benzinca je znak da izgara previše goriva pa provjerite filter zraka, a mogući su i ozbiljniji problemi.

Možete sve to ignorirati i nastaviti dodavati bilo koju tekućinu u motor kako biste i dalje vozili , ali ne zadugo, a ako ne učinite niti jedno, rezultirat će dimom koji će se početi sukljati ispod haube – onda je vrijeme za skupi popravak ili novi automobil.

Preskakanje servisnih intervala

Redovito podmazivanje motora vašeg automobila ključ je održavanja. Preskakanje redovitog održavanja može na kraju uzrokovati da bregasto vratilo vašeg automobila više nije sinhronizirano s klipovima, što dovodi do zvuka ‘kucanja‘ koji je znak da nešto ozbiljno nije u redu. To znači skuplji kvar i obično je vrijeme da u ovom trenutku počnete štedjeti za novi motor.

“Pospani” mjenjač

Ako je riječ o ručnom mjenjaču nepreciznije izmjene i sporiji hod kod izmjena manji je problem. Mehanika se jeftinije popravlja, ali ako imate automatik koji pritom ima sve sporije reakcije to je znak da je pri kraju. Kad više ni ne mijenja brzine, pred vama je još tek nekoliko kilometra i neizbježno – kapitulacija mjenjača. Popravak je skup i vrijeme je za drugi automobil.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare