Politika

Da li Putin zaista podržava Dodika i koji su mu motivi za to? Ovo su neki od razloga

Poslije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u posjetu ruskom lideru Vladimiru Putinu otišao je i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH. Dodik je čest gost kod Putina, još češće se na njega poziva poput nedavnog intervjua britanskom listu “The Guardian” kada je rekao da ga ruski predsjednik nikada nije prevario. Da li je ta “ljubav” uzvraćena? Da li Putin zaista podržava Dodika i koji su mu motivi za to?

Čini se da Dodiku itekako imponuje što ima tako moćnog saveznika na kojeg „može da se osloni“ kada sa Zapada krenu prijetnje sankcijama, kako njemu tako i Republici Srpskoj.

O tome svjedoči i pomenuti intervju „The Guardian“ kada je objasnio kako izgledaju njegovi susreti sa Putinom.

“Kada odem kod Putina, nema zahtjeva. On samo kaže, ‘u čemu ja mogu da pomognem?’. O čemu god sam razgovarao sa njim, nikada nisam bio prevaren. Ne znam na čemu drugom da zasnivam povjerenje, ako ne na tome“, kazao je Dodik.

U nastavku prenosimo analizu Nove.rs u kojoj se nalazi nekoliko razloga zbog čega Putin podržava Dodika.

Zašto Putin podržava Dodika?

Rijetki saveznici iz Evrope

Rusija je često na meti sankcija EU, NATO i SAD. Šta god da uradi Vladimir Putin, bilo da je riječ o unutrašnjoj politici, proganjanju opozicije, cijeni gasa, podrška Bjelorusiji i Aleksandru Lukašenku ili kada žmuri na probleme se migrantima – to je skoro uvijek propraćeno kritikama posebno iz Evrope.

Tako da Putinu, s obzirom da u Evropi nema mnogo saveznika, svaka posjeta i podrška koja dolazi iz Evrope, pa samim tim i od Milorada Dodika, predstavlja značajni poen. Time i dalje pokazuje da je uprkos sankcijama i kritikama i dalje relevantan igrač i da mnoga dešavanja na starom kontinentu zavise baš od njega.

Pitanje aneksije Krima

Dodik je bio jedan od rijetkih lidera koji su 2014. godine podržali rusku aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim. Dodik je 2018. godine govorio da će se potruditi da i BiH to i zvanično prizna.

„Naravno da ću pokrenuti tu inicijativu i namjeravam da Krim bude priznat na nivou BiH“, rekao je Dodik u intervjuu ruskom dnevniku Izvestija, dodajući da se pripajanje Krima Rusiji dogodilo poslije „legitimnog referenduma“.

Nema sumnje da Rusiji u ovom slučaju, kada je skoro čitav svijet osuđuje, potrebna svaka vrsta podrške.

Vrlo je moguće da su Dodikove izjave date sa namjerom da možda jednog dana bude nagrađen od strane Rusije ili čak i samog Putina, kada njemu bude zatrebalo, možda ako odluči da sprovede u djelo potencijalno otcjepljenje Republike Srpske o čemu priča godinama unazad.

Jedinstvo na istoku Evrope

Rusiji verovatno znači svaka poruka koja se u svijet pošalje o „jedinstvu“ na istoku Evrope. Ona često optužuje NATO i Zapad da pokušavaju da priđu njenim granicama, a činjenica je i da joj smeta kada Zapad pokušava da ima veći uticaj na teritorijama za koje Rusija smatra da je tradicionalno podržavaju.

Tako i podrška iz Republike Srpske i samog Milorada Dodika znači da se taj privid održi, posebno sada kada je Rusija posljednjih godina u sve lošijim odnosima sa Ukrajinom i svojim ostalim susjedima. Područje Balkana je teritorija oko koje se tradicionalno vode „polemike i borbe“ između Istoka i Zapada, pa samim tim podrška iz Republike Sprske, ali Srbije Putinu znači.

Faktor na Balkanu

Rusija želi ostane relevantan faktor na Balkanu, posebno jer zemlje članice EU poput Hrvatske prate politiku bloka prema Kremlju koja podrazumijeva i sankcije, ali i zemlje koje nisu ni blizu ulaska u Uniju, poput Sjeverne Makedonije, drže isti kurs i okreću leđa Moskvi. Iz Skoplja su se, tokom vladavine Zorana Zaeva, takve poruke često mogle čuti, kao i žalbe na ruski uticaj. Sličan stav prema Rusij ima i Crna Gora, iz koje su netako davno dolazile i optužbe da Rusija stoji iza navodnog pokušaja državnog udara.

Na Balkanu, Rusija sada gleda u pravu Srbije i Republike Srpske. Vrlo je izvjesno da Kremlj neće pristati na ono rješenje koje Zapad bude predložio u vezi RS, već će htjeti da se u rješevanju tog pitanja oko BiH i RS, malo i sami pitaju.

To Dodiku veoma znači, pošto svaki susret sa Putinom i obećanje koje dobije vidi kao „svoju pobjedu“ i „pokazuje svijetu da nije usamljen u svojim stavovima“.

Sami protiv svih

Prema pisanju pojedinih medija, Dodik uživa „podršku“ u nacionalističkim ruskim sajtovima koji mahom imaju antizapadnu retoriku.

Takvi mediji često govore o „Zapadu u negativnom konteksu“, prikazujući njihove lidere kao one koji osuđuju predstavnike vlasti u RS zbog svakog postupka, dok je Dodik označen „kao onaj koji se bori sam protiv svih“.

Kako su Putin i Rusija često pod zapadnim sankcijama, tu vjerovatno dolazi do izvjesnog poistovjećivanja, što Putinu ide u korist da se pred svojim pristalicama predstavi kao spasilac i zaštitnik „ugroženih i napadnutih od strane Zapada“.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare