Svijet

Da li se dogodio prvi napad na rusku teritoriju od Drugog svjetskog rata? Ukrajinci šute

Ruske vlasti optužile su Ukrajinu da je izvela zračni napad na skladište nafte na ruskom teritoriju, piše BBC.

Ako se potvrdi – a Ukrajina tek treba preuzeti odgovornost za napad u Belgorodu, u blizini granice s Ukrajinom – to bi bio prvi poznati put da su ukrajinski avioni doletjeli u ruski zračni prostor kako bi pogodili metu, dovodeći rat kući u Rusiju.

Neki drugi izvori pišu da je to prvi napad na teritoriju Rusije od Drugog svjetskog rata.

Ukrajinski piloti helikoptera imaju dosta iskustva u letenju nisko i brzo kako bi izbjegli da ih otkriju vojni radari i sistemi protuzračne odbrane. Upravo to već godinama rade u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini. Doživio sam i svjedočio izvanrednoj vještini ukrajinskih vojnih pilota 2018. godine – letjenju jedva metara iznad drvoreda i telegrafskih stubova, piše dopisnik BBC-ja iz Odese.

Ali ako su ovi izvještaji tačni – letenje noću, duboko na rusku teritoriju, za pokretanje napada na neprijateljsko skladište goriva zahtijevalo bi izuzetnu hrabrost – kao i fino izbrušene letačke vještine.

Niskoleteći helikopteri još su ranjivi na sisteme protuzračne odbrane kratkog dometa. Letenje noću bi umanjilo taj rizik, ali bi povećalo opasnost od udara u objekt blizu tla.

Ovaj navodni napad sam po sebi neće dramatično promijeniti bitku. Ali to bi moglo pokazati da je Ukrajina uspjela održati svoje zračne snage u funkciji i dati ogroman poticaj moralu ukrajinske vojske.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare