Svijet

Da li vam je nešto neobično na ovoj slici? Putin je Macrona držao na distanci iz bizarnog razloga

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odbio je zahtjev Kremlja da se testira ruskim testovima na COVID-19 kada je ove sedmice stigao kod predsjednika Vladimira Putina, te je zbog toga držan na distanci od ruskog lidera, dva izvora u Macronovom okruženju rekli su Reutersu.

Posmatrači su bili iznenađeni slikama Macrona i Putina kako sjede na suprotnim krajevima stola dugog četiri metra kako bi razgovarali o ukrajinskoj krizi u ponedjeljak, a neke diplomate i drugi sugerisali su da Putin možda želi poslati diplomatsku poruku.

Ali dva izvora, koji poznaju zdravstveni protokol francuskog predsjednika, rekli su Reutersu da je Macron dobio izbor: ili je prihvatio PCR test koji su uradile ruske vlasti i bilo mu je dozvoljeno da se približi Putinu, ili je odbio i morao je pridržavati se strožeg fizičkog distanciranja.

- Znali smo vrlo dobro da to ne znači rukovanje i taj dugački sto. Ali nismo mogli prihvatiti da se dočepaju predsjednikovog DNK - rekao je jedan od izvora za Reuters, pozivajući se na sigurnosne brige ako bi francuskog lidera testirali ruski ljekari.

Portparol Kremlja nije odmah odgovorio na poruku Reutersa za komentar.

Drugi izvor iz Macronovog okruženja potvrdio je da je Macron odbio da uradi ruski PCR test. Izvor je rekao da je Macron umjesto toga uzeo francuski PCR test prije polaska i test na antigen koji je napravio njegov liječnik u Rusiji.

- Rusi su nam rekli da Putina treba držati u strogom zdravstvenom balonu - rekao je drugi izvor.

U četvrtak, tri dana nakon što su Macron i Putin imali socijalno-distanciran sastanak, ruski lider primio je kazahstanskog predsjednika Kasim-Žomart Tokajeva. Dvojica muškaraca su se rukovali i sjeli jedan uz drugoga, razdvojeni samo malim stočićem.