Region

Dačić: Talibani na pregovore u Beograd dolazili direktno sa fronta

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da su talibani dolazili direktno sa fronta na mirovne pregovore sa afganistanskim vlastima koji su tri puta održani u Beogradu, kao i da su ti pregovori bili tajni za javnost, ali ne i za međunarodnu zajednicu.

Dačić je naveo da su pregovori vođeni u državnoj diplomatskoj vili Ministarstva vanjskih poslova, kao i da je dan poslije jednog takvog sastanka dolazio ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u posjetu i da su na foteljama otkrivene čestice baruta.

“U takvim situacijama uvek se vrši kontradiverzioni pregled, a policijski pas za otkrivanje eksploziva nanjušio je nešto oko jedne fotelje, pa su otkrili da tu postoje neke barutne čestice ili čestice od eksploziva”, rekao je Dačić.

Kako je naveo, do pregovora u Beogradu je došlo nakon što se Avganistanski savjet za mir obratio nevladinoj organizaciji Ist-Vest Bridžu (Most između Istoka i Zapada) koji vodi Jovan Kovačić.

“Pitali su nas da li bismo hteli da to logistički podržimo, hteli su da pregovaraju baš kod nas, jer mi nismo ni na Istoku ni na Zapadu. Jedino što su tražili bilo je da se garantuje diskrecija, odnosno da se ništa o pregovorima ne objavljuje”, rekao je Dačić.

Dodao je da je to ispoštovano i da su u Beogradu, uz dozvolu predsjednika Aleksandra Vučića, tri puta organizovani pregovori talibana i rukovodstva u Kabulu.

Dačić je rekao da to nisu bili tajni pregovori kada je riječ o međunarodnoj zajednici, jer su na njima prisustvovali i njihovi predstavnici, uključujući i diplomate iz zapadnih zemalja.

“Bili su tajni samo kad je reč o javnosti. Srbija se nije mešala u pregovore, bili smo samo domaćini. I sve su strane bile zadovoljne našom ulogom. Kasnije su ti pregovori nastavljeni u drugim zemljama”, objasnio je Dačić.

On je dodao da je u to vrijeme naša zemlja, kao domaćin, sebi napravila “dobru priču sa Avganistanom” i da su nam zahvalni i talibani i tadašnja vlast u Kabulu.

Predsjednik Skupštine Srbije je prije dva dana rekao da je lično bio domaćin delegaciji talibana, kao i da je na video vezi bio tadašnji predsjednik Avganistana, navodeći da je atmosfera bila korektna.

“Zajednička ocena je da je u to vreme postignut napredak, proglašeno je primirje”, naveo je Dačić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare