Vijesti

Damir Nikšić rastura Ajnadžića: Sve generalove odluke kojima nas uništava

Danima već zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić na svom Facebook profilu proziva odlazećeg načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića.

Nikšić, ustvari, objavljuje navodne odluke Ajnadžića pred odlazak, a kojima uništava urbanost, parkove i druge važne karakteristike grada kako bi izašao u susret nekim sebi bliskim ljudima.

Nikšić je krenuo od organiziranja peticije za očuvanje parka Hastahana, gdje bi trebala biti zgrada Centralna banke BiH.

Centralna banka se i o tom problemi oglasila, a Nikšić nije čekao dugo na odgovor:

“Također je definisano da se zemljište ne može prodati trećem licu bez saglasnosti Općinskog vijeća Općine Centar”

BEZ SAGLASNOSTI OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE CENTAR???!!

Pa sve što je rasprodano i srušeno za ove četiri godine u Centru učinjeno je po direktivama iz stranačkih centrala načelniku, a zatim po nalogu bivšeg načelnika predsjedavajućim Vijeća i to sve UZ SAGLASNOST kupljenih vijećnika OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE CENTAR…
O TOME SE I RADI! 🙂

Čitav grad bruji o talovima (koje ja samo prenosim), a ovi iz banke k’o Alise u zemlji čuda. Možda su zaista naivni pa vjeruju da je to stvarno tako kako su im šefovi rekli da napišu. Biće da su to neki iz “odnosa sa javnošću” dobili domaći zadatak da objave sastav kako je – “SVE PO ZAKONU” – što bi Branković onomad rek’o.

Moraće učiniti mnogo više da zadovolje javnost, kao npr. da objave ugovor, tj. svu dokumentaciju, pa da onda sve ono što tvrde da je definisano u toj dokumentaciji i ugovorima, nakon što navedu član, stav i tačku, građani mogu i sami provjeriti.
Jer ako se već radi o “objektu koji će se graditi u skladu sa javno definisanim uslovima, isključivo kao objekat javnog sadržaja/namjene” – onda bi svi akti i ugovori morali biti javni i ponuđeni javnosti na uvid na web stranici Centralne banke ili Opštine Centar.

Doduše možda su ti dokumenti i objavljeni na tim stranicama (jer ne bi raja upozoravala na problematične tačke ugovora), samo što u ovom tekstu Depo nije prenio link.
Otkud znam, nisam istraživački novinar ali mogu pogledati ako istraživački novinari imaju preča posla ili im je mrsko, ali ako me lijepo zamole.

Možda novi načelnik Srđan Mandić približi i prikaže te dokumente javnosti. Možda se konačno povede i provede prava javna rasprava, za razliku od onih koje je bivši načelnik Ajnadžić organizovao, a na kojima su prisustvovale određene osobe koje su vrijeđale i fizički prijetile uglednim građankama i građanima Opštine Centar, naročito onim koji su bili glasni protiv izgradnje bilo čega na prostoru parka.

Možda se apatična i inertna javnost malkice trgne iz letargije pa se i sama zada u ove stvari, istraži i raskopa, informiše o stranačkim talovima i mehanizmima koji su vladali u “opštini koja vrijedi kao deset drugih” u proteklom mandatu zajedničkog SDA/SBB načelnika.

Možda se građanke i građani Opštine Centar zaista probude, pokrenu i nakon tipkanja krmeljivih sarkastičnih komentara uz jutarnju kafu prošetaju do “Hastahane” i potpišu peticiju koju je napisala grupa građana i po kojoj bi Opštinsko vijeće moralo ponovo razmatrati pitanje parka.

Imate priliku to učiniti već danima – od 11:00-14:00.

Potom je Nikšić objavio i razvaljivanje parka, tačnije obaranje breza u ulici Danijela Ozme.

“Nakon onih lipa ispred Dva ribara izgleda da je Ajnadžićeva, Memina i Lazovićeva administracija u Opštini Centar dohakala i brezama u Danijela Ozme.

Znači tuga.

Čujem da se pravi dječije igralište! – i to odmah tu pokraj ceste, nadomak auspuha u veoma frekventnom dijelu grada, pa su breze morale biti posječene”, napisao je Nikšić.

Večeras je Nikšić objavio najnoviji post.

“JOŠ JEDNA TAZE “AJNADŽDOTA”

General Ajnadžić je potpisujući svoju kapitulaciju u Opštini Centar potpisao još štošta.

Na Drveniji je npr. ,pred sami odlazak sa pozicije (SDA/SBB) načelnika, bez saglasnosti Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona potpisao trafiku. U Danijela Ozme je bez saglasnosti stanara potpisao sječu breza… Ko zna šta će još isplivati narednih dana.

Jer, evo, dok sam se bavio svim gorepomenutim, otkrio sam jutros, tu pod nosom, da je potpisao i dodjelu jedne od garaža (pripadala je ljetos preminulom stanaru/povjereniku zgrade) na korištenje obližnjem vlasniku ugostiteljske radnje.

Ne bih to ni znao da taj vlasnik nije unajmio firmu da preuredi tu garažu, a firma odlučila jutros provaliti u zajedničko dvorište razvalivši zajednička ulazna vrata za stanare i automobile.

Komšija pozvao policiju na uviđaj. Ma drama prava.  Ništa mi nije jasno. Jer dobro znam da je čovjek koji je početkom prošle godine kupio i obimno renovirao stan bivšeg povjerenika (koji je preminuo ovog ljeta) odmah tražio da zajedno sa stanom dobije na korištenje i tu garažu (koju je pokojni povjerenik koristio kao radionicu).

Neke komšije su se protivile tome pa je čovjek odlučio prijaviti to Opštini Centar tako da me je u ljeto 2019. na povratku sa mora na vratima garaže dočekala obavijest da iznesem sve stvari jer je Opština odlučila da ruši sve garaže u kompletu. Ista obavijest je bila zaljepljena na vratima svih garaža. Objavio sam taj post na FB tako da ga možete naći zajedno sa fotografijom te obavijesti.

Nazvao sam sutradan Opštinu da vidim koliko vremena imam da ispraznim garažu. Rekli su mi da to neće ići tako brzo, već da će to biti za godinu-dvije. Tome, dakle, ima godina i po dana.

I sad se pitam: zašto načelnik u odlasku ne poštuje sopstvene odluke, tj. odluke Opštinskog vijeća koje su donesene za njegovog mandata i umjesto da sruši garaže, on dodjeljuje privatniku (koji nije stanar zgrade, ali nema veze) baš tu garažu zbog koje je čitav proces deložacije i rušenja i započet?!

Zanima me da li je načelnik informisao tog privatnika, tj. da li taj privatnik uopšte zna da je njegova garaža predviđena za rušenje u skorije vrijeme (na koliko vremena mu je dodijelio tu garažu?) da čovjek ne zove i ne plaća firmu da obija haustor i renovira garažu?

Haos! Luda kuća!

General je baš zakuhao pred odlazak da nas sve ostavi u vatri i rasulu pred povlačenje iz ofisa, k’o imperije kada ostave kolonije u rasulu nakon povlačenja.

Valjda je plan da nezadovoljni biznismeni tuže Opštinu pa da novi načelnik mora plaćati odštete i sudske nagodbe iz budžeta, šta li?

Mislim da se to sve može spakovati pod zloupotrebu položaja, nesavjesno vršenje javne dužnosti i sl…”Povezani postovi: