Vijesti

Dan državnosti BiH obilježen i u Zagrebu

Dan državnosti BiH obilježen i u Zagrebu.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i partneri povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, upriličili su u prostorijama Kulturno-informativnog centra BiH u Zagrebu svečani prijem za stotinjak uzvanika.

Nakon intoniranja državnih himni Hrvatske te BiH, okupljene je pozdravio Zoran Perković, ministar savjetnik za kulturu Ambasade BiH u Hrvatskoj.

Dan državnosti BiH: Insistirali na svojoj državi

On je naglasio kako je svečanost ujedno i otvorenje prostora Kulturno-informativnog centra Bosne i Hercegovine (KIC BiH). Centar je stavljen u punu funkciju.

U njemu će se održavati kulturni i medijski sadržaji, književne i glazbene večeri, izložbe te tribine i prezentacije.

Perković je naglasio da posebnu pozornost planiraju posvetiti mladim, talentiranim umjetnicima iz BiH i Hrvatske, kao i drugih zemalja regije kako bi im pomogli u afirmaciji.

“Rat je učinio Bosnu izvorom i utokom partizana. Bosansko vodstvo, kao i svaka vlast koja izrasta iz ustanka, insistiralo je na svojoj državi. Republički status BiH odlučen je poslije drugog zasjedanja AVNOJ-a na jednom sastanku, početkom januara 1944. godine.

Možda se u tadašnjem napuštanju autonomije u korist republike, tojest države BiH, dijelom može pronaći odgovor zašto se danas u jednom dijelu BiH zvanično ne obilježava ovaj blagdan”, upozorio je Petković.

Okupljene je pozdravio i glavni organizator događanja predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) Armin Hodžić. Čestitao je prisutnima Dan državnosti BiH.

Mnogo gostiju

“Cijelo vrijeme nas uvjeravaju kako će se BiH raspasti. A ona opstaje. Kako Bošnjaci, Hrvati i Srbi ne mogu živjeti zajedno, iako žive zajedno. Godinama su nas uvjeravali da na ovim prostorima nećemo obilježavati Dan državnosti BiH.

Mi, okupljeni večeras, svjedoci smo da ipak možemo. Bosna i Hercegovina je naša država, koja leži na našem srcu”, rekao je Hodžić.

Dodao je kako je svečani prijem u KIC-u BiH na svoj simboličan način “historijski događaj” i veliki iskorak.

Nakon toga je Hodžić ispred VBNMGZ-a Perkoviću uručio zahvalnicu.

Na svečanosti su sudjelovali predstavnici i izaslanici Hrvatskog sabora, Vlade Hrvatske, Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Federacije BiH te predstavnici Veleposlanstva BiH u Zagrebu.

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, datum kada je prije 79 godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare