Vijesti

Dan državnosti BiH svečano je obilježen i u Mostaru

Dan državnosti BiH svečano je obilježen i u Mostaru. Brojne delegacije su položile vijence i odali počast stradalim za slobodu u ovom gradu tokom Drugog svjetskog rata. Kasnije i šehidima poginulim u odbrani nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Pozitivne poruke

U organizaciji predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića sinoć je u Vijećnici u Mostaru organizovan svečani prijem.

“Kao i svaki iskreni Bosanac i Hercegovine mogu reći da je uz Dan nezavisnosti, ovo najznačajniji datum u historiji BiH. Drago mi je da ga obilježavamo u cijelom gradu. Sinoć su na prijemu u Vijećnici bili svi vijećnici i predstavnici svih naroda. Ima nade. Iz Mostara idu pozitivne poruke. Samo zajedno, kako je rekao ZAVNOBIH, jer ovo je država i Bošnjaka, i Srba, i Hrvata. A ne nekoga pojedinačno“, rekao je Marić.

Upitan za loše stanje na Partizanskom groblju koje propada, kazao je da je Grad Mostar već posvetio brigu i da će ono uskoro izgledati mnogo ljepše.

“Radimo na obnovi. Raspisan je javni poziv. Nije to samo obećanje. Grad Mostar je uzeo učešće preko projekta Britanske ambasade. Rasvjeta se već radi, a uređuje se donji dio groblja. Sigurno ćemo završiti ono što je najavljeno. Što smo započeli, to ćemo završiti. Više nije do grada. Procedure dugo traju, sredstva su obezbijeđena“, poručio je Marić.

U ovoj zemlji ima mjesta za sve

Dan državnosti Bosne i Hercegovine čestitao je i član rukovodstva Skupštine HNK-a Džafer Alić.

“Došli smo obilježiti Dan državnosti na više važnih lokacija. Prva je Partizansko groblje. Koje je historijski važno za Mostar i Bosnu i Hercegovinu. Odajemo počast ljudima koji su dali živote za slobodu i BiH. Druga lokacija su Šehitluci. Najmanje što možemo je odati počast herojima. I mlađim generacijama približiti njihovu ulogu i državnost BiH. Poruka je da u ovoj zemlji ima mjesta za sve. U njoj žive ljudi koji su spremni za nju dati živote. Poruka ujedinjuje u napretku ka euroatlantskim integracijama“, izjavio je Alić.

Dan državnosti BiH svečano je obilježen i u Mostaru / Foto: AA

Najavio je da će i kantonalna vlast dalje brinuti o Partizanskom groblju.

“Dugoročno, mora da se nađe rješenje. Nije samo ovo mjesto ono oko kojeg se ne slažemo. Volio bih da se okrenemo onim stvarima o kojim se slažemo. Ovo groblje je danas malo zapušteno, a mi ćemo težiti da ono u budućnosti izgleda ljepše i da bude bolje“, rekao je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare