Film

Danas je dvije godine od smrti Mustafe Nadarevića: Voljena žena mu umrla u naručju, a oca je izgubio kao dječak

Na današnji dan prije dvije godine preminuo je veliki bosanskohercegovački glumac i reditelj Mustafa Nadarević u 77. godini. Nadarević se mjesecima borio sa ozbiljnom bolešću, rakom pluća. Danas je dvije godine od smrti Mustafe Nadarevića, mi donosimo priču o njemu.

Biografija legendarnog Mustafe Nadarevića

Legendarni glumac rođen je 1943. godine u Banjoj Luci. Kada su mu bile svega četiri godine, uslijed tuberkuloze preminuo je Mustafin otac Mehmed, a njegova majka ostala je u teškoj situaciji samohrana majka. Pa je sina odlučila poslati baki i djedu u Zagreb. I tada Mustafa stiže u grad uz koji ostaje vezan kroz cijeli svoj život.

Kada mu je majka uspjela pronaći posao, Nadarević se na nekoliko godina vratio u Bosnu i Hercegovinu i tamo završio osnovnu školu. Međutim, gimnazijske dane proveo je u Rijeci. Gdje su mu se baka i djed u međuvremenu preselili iz Zagreba. Tada je radio i kao izbacivač na plesnjacima. Onda je njegova baka uzela stvar u svoje ruke i unuka poslala u amatersko kazalište. Bila je to sjajna odluka. Uskoro će se Nadarević vratiti u Zagreb i upisati Akademiju dramskih umjetnosti.

Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Pozorišnu karijeru započeo je u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Prve glumačke korake napravio je u pozorišnoj grupi “Viktora Cara Emina”.

Nadarević će ostati upamćen po ulogama u filmovima, serijama i predstavama poput: “Prosjaci i sinovi”, “Nikola Tesla”, “Velo misto”, “Nepokoreni grad”, “Smrt Tome Bakrana”, “Kiklop”, “Večernja zvona”, “Otac na službenom putu”, “Savršeni krug”, “Halimin put”…

Dobitnik je brojnih priznanja za režiju, glumu i rad u pozorištu. Odigrao je oko 150 pozorišnih uloga Snimio više od 60 filmova, drama i TV serija. Sarađivao je sa nekim od najvećih reditelja jugoslovenskog filma.

Posljednje godine glumačke karijere posvetio je najviše ulozi u TV seriji “Lud, zbunjen, normalan”.

Ljubavni život

Njegova prva supruga zvala se Jasna. Sa njom je dobio kćer Nađu. Brak nije potrajao i par se nakon osam godina braka razveo. Sa svojom drugom suprugom, televizijskom urednicom Snježanom Nožinić, Mustafa je dobio još dvoje djece – kćer Nanu i sina Ašu.

Međutim, nakon drugog razvoda, Mustafa je upoznao ljubav svog života. Slovenska scenografkinja i kostimografkinja Slavica Radović-Nadarević bila je njegova srodna duša. Proveo je s njom 20 godina. Nažalost, dugo su se borili i s opakom bolešću. Slavica je bolovala od raka dojke koji se stalno vraćao. U konačnici je metastazirao. Dugogodišnja borba završila je tragično, njezinom smrću 2012. godine. I to samo nekoliko mjeseci nakon što su se Mustafa i Slavica vjenčali. Odlučili su se na taj čin svjesni da se bliži njihov rastanak. Voljena Slavica otišla je u njegovom naručju.

“Na žalost, život je netalentiran glumac. Kad nas jednom netko napusti, onda je to zauvijek. Ostaje samo umijeće preživljavanja. I sjećanja”, zapisao je u svojim autobiografskim zapisima Mustafa.

Senad Bašić o Nadareviću

Novinarka Raporta je tokom juna mjeseca uradila intervju sa legendarnim glumcem Senadom Bašićem. U ovom velikom intervju koji je izazvao veliku pažnju javnosti govorilo se i o Mustafi Nadareviću.

Senad Bašić je tada govorio kako je bilo sarađivati sa Mustafom Nadarevićem.

“Bosna je cijenila Mustafu Nadarevića. Bosna ga je napravila. Njegova prva glavna uloga je bila u “Mirisu Dunja”, tada je imao 44. godine. Poslije te uloge ide uloga “Otac na službenom putu”, a onda ga zovu u Beograd gdje glumi u filmu “Već viđeno”, a u Zagrebu igra uloga Leona Glembaya. Mustafu i njegovu karijeru je suštinski napravila BiH. Ono što je radio u Zagrebu su pretežno bile serije i u teatru. Međutim, baš sam sada završio jedan film u Zagrebu i ono što sam čuo nije kotirao kao što je ovdje u BiH”, kazao je Senad.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare