Vijesti

Danas manji broj novozaraženih u Sarajevu: Oporavilo se 49 osoba

Prema posljednim podacima u Kantonu Sarajevo registrovane su još 62 osobe koje su pozitivne na koronavirus, od 608 obrađenih testova. Oporavilo se 49 osoba, dok je jedna zaražena osoba preminula.

Podsjetimo jučer su bilo registrovane 102 osobe koje su pozitivne na koronavirus, od 830 obrađenih testova. Oporavilo se 49 osoba, dok su dvije zaražene osobe preminule.

Trenutno je na bolničkom liječenju, kako su saopćili, 129 pacijenata, od kojih su 103 sa akutnom infekcijom, dok su ostali postcovid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) liječe se 73 pacijenta, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 56. Naglasili su da nema pacijenata koji su priključeni na respiratore, dok ih 11 koristi kiseoničku podršku disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas, kako su istakli, bilježi 679 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji je trenutno 1.767 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo registrovane su 54.744 osobe koje su bile pozitivne na koronavirus, a 52.754 osobe su izliječene.

Prema podacima kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 95, dok sedmična incidenca, odnosno broj pozitivnih na virus na 100.000 stanovnika, iznosi 157.

"S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite - održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo da je potrebno izbjegavati duže zadržavanje u zatvorenim prostorijama, gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, kao i gužve. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i općom slabošću treba da ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe", poručili su iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

U covid-ambulantama Doma zdravlja Kantona Sarajevo proteklog dana je pregledano 167 pacijenata, od kojih je dvoje transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u covid-ambulantama uzeto je ukupno 368 PCR briseva.

Covid-pozivni centar zabilježio je 88 poziva, a obavljeno je i 98 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u covid-ambulantama.

U tom periodu ukupno je aplicirana 641 doza vakcine, i to 617 u dvorani Zetra i 24 doze na punktovima za vakcinaciju u domovima zdravlja.

U Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata" gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez najava. Također je i na punktovima za vakcinaciju u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo i Ilidža omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez najave.

Podsjetili su da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su građani primili prvu dozu vakcine.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je još jednom pozvalo građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.