Politika

Danas odvojeni sastanak Izetbegovića, Dodika i Čovića u Briselu sa Varhelyijem

Lideri HDZ-a, SDA i SNSD-a Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik današ će se u Briselu sastati sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem.

Sastanci će biti odvojeni jer je Izetbegović odbio prvobitni format koji je predložio evropski komesar.

Razgovor sa Varhelyjem nastavak je razgovora koji su politički lideri vodili sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

Kako je saopšteno iz Varhelyijevog kabineta, tema razgovora bit će ispunjavanje 14 priorieta Evropske komisije s posebnim fokusom na određen skup reformi čije bi ispunjavanje omogućilo Evropskom vijeću da dodijeli kandidaski status BiH.

Podsjetimo, ovaj sastanak je prvobitno bio zamišljen kao sastanak "lidera konstitutivnih naroda", ali je Izetbegović odbio da prisustvuje sastanku u tom formatu uz pojašnjenje da ne postoje lideri naroda već institucije BiH.

Ipak, Izetbegović se odlučio sastati sa Varhelyijem odvojeno, što je izazvalo salvu kritika u domaćoj političkoj javnosti. Lidera SDA su kritikovali član Predsjedništva BiH Željko Komšić te delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Denis Bećirović zbog pristanka da prisustvuje sastanku kojim se direktno zaobilaze i potkopavaju institucije BiH.