Sport

Danas počinje suđenje Ryanu Giggsu. Osumnjičen je za napad na svoju bivšu djevojku Kate Greville

Danas počinje suđenje Ryanu Giggsu (48), bivšem velškom reprezentativcu te bivšem dugogodišnjem igraču Manchester Uniteda. Giggs je osumnjičen za napad na svoju bivšu djevojku Kate Greville kojoj je navodno prijetio te je prisilno kontrolirao između augusta 2017. i novembra 2020 godine. Također, sumnjiči ga se za napad na njenu sestru Emmu.

Tereti ga se i za fizički napad, odnosno nanošenje stvarnih povreda Kate Greville krajem 2020. godine, a potom i za napad na sestru Emmu. Engleski mediji pišu da će porota danas položiti zakletvu prije no što započne dokazni postupak tužiteljstva. Suđenje bi trebalo trajati deset dana.

Giggs negira sve optužbe. U junu je objavljeno kako neće voditi reprezentaciju Walesa na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Tada je objašnjeno kako ne želi da njegov sudski proces na bilo koji način utječe na ekipu. Giggs je na sud trebao u januaru ove godine, ali je početak suđenja odgođen za danas.

Wales je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u grupi s Belgijom, Češkom, Estonijom i Bjelorusijom završio na drugome mjestu i ušao je u dodatne kvalifikacije. Ondje je u polufinalu pobijedio Austriju, a u finalu Ukrajinu.

Giggs je rekorder po broju nastupa za Manchester United. Između 1991. i 2014. odigrao je 963 utakmice za mančesterski klub. Osvojio je 13 engleskih prvenstava, dvije Lige prvaka, četiri FA kupa i tri Liga kupa. Za Wales je nastupio 64 puta.