Tehnologija

Danas puni 20 godina, a i dalje je najprodavanija konzola svih vremena

Playstation 2 konzola, Sonyjeva kruna uspjeha u gejmingu, dospjela je na tržište 4. marta 2000. S više od 3.800 naslova, od Mortal Kombata do God of War, i 155 miliona prodanih uređaja, PlayStation 2 je vrhunska naprava za zabavu kod kuće. Dvadeset godina kasnije, i dalje je najprodavanija konzola za igrice svih vremena.

Kada se pojavio, PlayStation 2 je imao jaku konkurenciju u vidu Seginog Dreamcasta, Nintendovog GameCubea i Microsoftovog Xbox-a. Uspio ih je sve nadmašiti popularnim igricama poput Grand Theft Auto, Silent Hill, Kingdom of Hearts, serijalom Spider-Man i mnogim drugima.

Na jedinstven način je uspio zagolicati maštu svojim neprestanim inovacijama i privući gejmere koji se uživaju otisnuti na avanturu iz udobnosti doma. Osim toga što je konzola za igranje, PlayStation 2 se istaknuo i ugrađenim DVD playerom.

PROČITAJTE  Tesla mora platiti više od 130 miliona dolara odštete zbog rasizma u kompaniji

S obzirom na to da su samostalni DVD playeri prije 20 godina bili manje pristupačni nego danas, ova odlika je učinila PlayStation 2 izuzetno praktičnom napravom.

PS 2 je i danas na vrhu liste najprodavanijih konzola za igrice svih vremena. Čak ga ni vrhunski PS 4 nije uspio nadmašiti u tome.Povezani postovi: