Vijesti

Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Širom Evrope 9. maj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, odnosno dan sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Evropi i začetak Evropske unije. Dan pobjede nad fašizmom obilježava se kao sjećanje na 9. maj 1945. godine kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Time je formalno završen Drugi svjetski rat u Evropi, ali su ostaci njemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor. Datum koji predstavlja službeni završetak Drugog svjetskog rata jeste 2. septembar, kada je na američkom bojnom brodu USS Missouri u Tokijskom zaljevu Japan potpisao kapitulaciju poslije bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, našla se 61 država i oko 110 miliona vojnika.

PROČITAJTE  Skok broja novozaraženih u BiH: Preminulo 19 osoba

Drugi svjetski rat bio je u historiji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Dan Evrope obilježava se u znak sjećanja na 1950. godinu kada je ministar vanjskih poslova Francuske Robert Schuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka u kojem ne bi bilo mjesta za sukobe među evropskim zemljama

Suština Schumanove ideje bila je u uspostavljanju zajedničkih tijela, tačnije odnosa, najpre u proizvodnji i distribuciji uglja i čelika kao temelja industrijske snage.

Naredne godine osnovana je Evropska komisija za ugalj i čelik, koja je vremenom prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, da bi četiri decenije kasnije, 1991. godine u holandskom gradiću Maastrichtu bila proglašena Evropska unija.

PROČITAJTE  U Njemačkoj procjenjuju kako bi prema EU moglo krenuti čak 5 miliona ljudi

Evropski savjet je 1955. godine u Milanu odlučio da se dan objavljivanja Schumanovog plana, 9. maj, obilježava kao Dan Evrope.Povezani postovi: