Vijesti

Danas vakcinacija na Zetri i u domovima zdravlja Ilijaš, Vogošća, Hadžići

Trenutno je u Kantonu Sarajevo dostupno oko 17.000 doza Sinopharm vakcine i 20.000 doza AstraZeneca vakcina.

Glasnogovornica ministarstva zdravstva KS Mirna Pecikoza podsjeća da osim na Zetri, počinju s radom i punktovi za vakcinisanje u domovima zdravlja Ilijaš, Vogošća, Hadžići. Od sutra je moguće i u Trnovu, a krajem sedmice i u domovima zdravlja na Ilidži.

– To su punktovi na kojima će građani moći da se vakcinišu i birati između Sinopharma i AstraZenca vakcine – naglasila je Pecikoza u izjavi za Fenu.

Pfizer vakcine trenutno nema, a Pecikoza kaže da nema najava od Federalnog ministarstva zdravstva da će ih biti u narednom periodu

– Prema preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju i prema najavi Zavoda za javno zdravstvo FBiH, skraćuje se period za revakcinaciju AstraZenecom sa 10 na šest sedmica – naglasila je Pecikoza.

PROČITAJTE  U BiH skoro 700 novozaraženih koronavirusom. Preminule 32 osobe

Relativno su zadovoljni odzivom građana na imunizaciju, jer je, kazala je ona, na punktu za vakcinisanje u Zetri ovih dana bio veći odziv građana koji su se vakcinisali prvom dozom AstraZeneca vakcine.

– Što se domova zdravlja tiče, jutros su potraživali veći broj doza da im se dostavi. Stoga očekujemo da će biti dobar odziv na punktovima u domovima zdravlja. Ali vidjet ćemo tokom današnjeg dana kako će teći vakcinacija – rekla je Pecikoza.

S obzirom da je Sinipharm vakcina dosta tražena u Kantonu Sarajevo, Pecikoza je izrazila nadu da će se građani odazvati u većem broju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare