Svijet

Danska i Norveška zatvaraju ambasade u Afganistanu. Evakuiraju osoblje

Danska i Norveška saopćile su u petak da zatvaraju ambasade u Kabulu za sada zbog pogoršane sigurnosne situacije u Afganistanu, i da evakuiraju njihovo osoblje.

Talibani su pojačali kontrolu nad Afganistanom u petak, zauzimajući drugi i treći grad po veličini dok se zapadne ambasade pripremaju da pošalju vojnike kako bi pomogli u evakuaciji diplomatskog osoblja iz prijestolnice.

– Odlučili smo da privremeno zatvorimo našu ambasadu u Kabulu –  izjavio je danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod novinarima, dodajući da će evakuacija biti blisko koordinirana s Norveškom, s kojom dijeli objekat.

Norveška ministrica vanjskih poslova Ine Soreide kasnije je izjavila da će njena zemlja također zatvoriti svoju ambasadu i evakuirati norveške diplomate, lokalne službenike i njihovu blisku rodbinu.

Porazi vladinih snaga pojačali su brige da bi afganistanska vlada koja uživa američku podršku mogla propasti u roku od nekoliko sedmica dok međunarodne snage dovršavaju svoje povlačenje nakon 20 godina rata, prenosi Reuters.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare