Svijet

Danska ublažava mjere: “Covid više nije prijetnja po društvo”

Zahvaljujući dobroj stopi vakcinacije protiv covida-19, restriktivne mjere koje su u Danskoj još uvijek na snazi ukinut će se 10. septembra s obzirom na to da se bolest u toj državi više ne smatra “prijetnjom po društvo”, objavilo je u petak dansko ministarstvo zdravstva.

“Epidemija je pod kontrolom i možemo se pohvaliti rekordnom stopom vakcinisanih. Zato ćemo 10. septembra moći odbaciti posebne restriktivne mjere koje smo morali uvesti u borbi protiv covida-19”, rekao je ministar zdravstva Magnus Heunicke.

Podsjetio je da epidemija još nije završila, ali je istaknuo da danska vlada “neće oklijevati bude li trebalo brzo djelovati u slučaju da pandemija ponovno naruši temeljne funkcije društva”.

PROČITAJTE  Amerika na nogama: Slučajni snimak otkriva tajnu nestanka? ‘Zaprepastila sam se kad sam vidjela video'

Danska među prvima uvele djelomično zatvaranje

U martu 2020. Danska je bila jedna od prvih zemalja koje su uvele režim djelomičnog zatvaranja. Zatvorila je škole i tvrtke čiji rad nije bio od ključne važnosti za funkcioniranje države. Nekoliko tjedana kasnije, nakon prvog ublažavanja uvedenih mjera danske su ih vlasti od kolovoza 2020. odlučile ponovno postupno pooštravati. Djelomični lockdown uveden je za Božić.

Od tada se zemlja postupno ponovno otvara. U aprilu su uvedene digitalne putovnice, čija je upotreba sada ograničena.

Dana 14. avgusta obvezno nošenje maske u javnom je prijevozu ukinuto. Dotad je javni prijevoz bio jedino mjesto gdje su se maske morale nositi.

PROČITAJTE  Sada je i službeno: Korona je najgora pandemija u američkog historiji

Vakcinisano više od 70 posto građana

Obavezno pokazivanje zdravstvene knjižice u noćnim klubovima (koji se ponovno otvaraju 1. septembra) i na velikim okupljanjima od 10. septembra se ukida.

Otprije je planirano da se “coronapass” od 1. septembra više neće tražiti ni u restoranima, sportskim centrima niti pri odlasku kod frizera.

Od 5.8 miliona stanovnika ove skandinavske zemlje protiv covida-19 ih je vakcinisano više od 70 posto.Povezani postovi: