Svijet

Danska ukinula sve mjere protiv korone. Pogledajte šta se dešavalo dan poslije

Nevjerovatane fotografije nakrcanog Parken stadiona u Kopenhagenu pojavile se su se u nedjelju na društvenim mrežama.

Tamo se 11. septembra, samo dan nakon ukidanja svih epidemioloških mjera u Danskoj, održao koncert danskog punk benda The minds of 99.

Rasprodani koncert, na kojem je bilo oko 50 hiljada ljudi, podsjeća na događanja i koncerte prije pandemije jer je publika natiskana, a s obzirom da su zbog dobre procijepljenosti ukinute sve mjere nitko ne nosi maske niti ima potrebu držati razmak.

Na Facebook stranici događaja uoči koncerta postavljene su upute građanima koji dolaze na koncert, ali nijedna uputa i napomena ne spominje koronavirus.

PROČITAJTE  WHO preporučio skupi tretman protiv koronavirusa

Organizatori su dali servisne informacije o prometu oko stadiona te ona klasična upozorenja da na koncert ne smijete unositi pirotehniku, da ne smijete pušiti na stadionu i da, recimo, neće biti garderobe za ostavljanje jakni.

Danci su kroz proteklih nekoliko mjeseci postepeno ukidali mjeru po mjeru dok, u konačnici, nisu odlučili da Covid-19 više neće klasificirati kao ‘društveno kritičnu’ bolest.

Za baš ništa im više ne treba ni covid potvrda.

Fanovi benda koji su jučer bili na koncertu ne skrivaju svoje oduševljenje prvim ovako velikim koncertom u Danskoj nakon godinu i pol dana epidemioloških mjera. Instagram je prepun fotografija s nakrcanog Parkena.Povezani postovi: