Politika

Đapo potvrdila za Raport: Novalić potpisao pismo namjere za 500.000 doza kineske vakcine. Moguć i dodatni kontigent od 100.000

Ministrica turizma i zaštite okoliša u Vladi FBiH i članica novog pregovaračkog tima ispred Vlade za nabavku vakcina potvrdila je za Raport da je premijer Fadil Novalić potpisao pismo namjere za nabavku 500.000 doza kineske vakcine.

“To ide direktno, bez posrednika i kompanija drugih”, navela je Đapo.

“Od kineske ambasade smo dobili dokumente i premijer je danas potpisao to pismo namjere, ili zahtjev za 500.000 vakcina od Sinofarma, također ćemo naručiti pola miliona od Sinovaca. Naš Zavod za javno zdravstvo nas je upozorio da mi imamo dobar sistem za čuvanje Pfizerove vakcine, a to je sistem za čuvanje na minus 80 i za Sinovac i Sinofarm koje se čuvaju na 2 do pet stepeni, dok se Sputnik V čuva na minus 20 i mi nemamo dobru infrastrukturu, ali vjerujem da naši velepromentnici imaju i bilo bi važno da dođu vakcine, a vjerovatno veleprometnici imaju mogućnost distribucije i čuvanja vakcina”, navela je Đapo..

Istakla je da su konačno dobili i određene odgovore iz Ministarstva civilnih poslova po ranijim upitima za direktnu nabavku.

“Mi smo ranije aplicirali, pa su nam sad rekli da bi mogli dobiti još 100.000 doza Sinopharma. Međutim za taj dio će nam trebati određeni veleprometnik, pa će se vjerovanto raspisivati javni tender”, kaže Đapo.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare