Vijesti

Davor Dragičević: Znam ko je iz političkog vrha RS želio moj nestanak

Davoru Dragičeviću, ocu Davida Dragičevića koji je 2018. godine brutalno ubijen, nije odobren politički azil u Austriji. On će se krajem mjeseca vratiti u Banju Luku, grad u kojem je njegov sin izgubio život pod nerazjašnjenim okolnostima. Davor već skoro četiri godine optužuje politički i policijski vrh Republike Srpske za otmicu, mučenje i ubistvo sina.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rijeke Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kaštel. Policijski izvještaji tvrde da je došlo do slučajne smrti utapanjem, iako su na Davidovom tijelu bili prisutni tragovi mučenja.

Njegov otac kao glavne krivce označio je ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, kao i ostatak policije i političara iz RS. Radovan Furtula, specijalista sudske medicine i obducent sa VMA utvrdio je da je David mučen i prebijan danima prije smrti, ključni materijalni dokazi su nestali, a smrt je definitivno bila nasilna.

Zbog brojnih prijetnji, Davidova porodica morala je da napusti Banju Luku. Njegov otac je sada primoran da se vrati u domovinu, a kaže da dolazi po pravdu.

„Po dolasku u Austriju predao sam papire za politički azil i čekao skoro tri godine, ali mi azil nije odobren. Dosta sumnjivih stvari se događalo na tri suđenja koja su se vodila za odobrenje mog azila. Na suđenju u januaru, 99 posto stvari je bilo završeno i ja sam očekivao da ću dobiti azil. Sudija je odjednom smijenjena, a imenovan je drugi sudija za moj slučaj. Mislim da je to još jedna politička odluka, a sve papire koje posjedujem ostavit ću kćerki. U slučaju da mi se nešto desi, neka se oni njoj pravdaju. Ja se do kraja mjeseca vraćam u Banju Luku samo iz jednog razloga, a to je pravda za mog Davida. Ako on dobije pravdu, ja nikada neću više živjeti u tom gradu i toj državi“, rekao je Dragičević za Nova.rs.

PROČITAJTE  Politički pritisci: Banjalučki hotel Bosna otkazao akademiju povodom Dana državnosti

Njegovoj bivšoj supruzi Suzani Radanović, tužiteljica Gordana Tadić ispričala je kako su austrijski zvaničnici tražili provjeru navoda o Dragičevićevoj ugroženoj bezbjednosti. Kako Davor tvrdi, Tadić je sa njima podijelila informacije o bezbjednosnom riziku njegovog povratka.

„Ne bojim se, ali određena doza straha postoji. Znam koga sam optužio i šta se događalo, koje strukture iz MUP-a i političkog vrha su mi željele zlo i moj nestanak. Ono što sam saznao nakon odlaska iz RS još više budi moje sumnje. U to su upetljani i neki ljudi iz opozicije, jer im je cilj bio da se sklonim sa ulice i ne tražim više pravdu za svoje dijete“, dodaje.

Slučaj Dragičević predat je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine prije nekoliko mjeseci, ali do konkretnih pravnih radnji još nije došlo. Dragičević ističe da je spreman na „najradikalniji korak, bez obzira na posljedice“.

„Ono što smo moj advokat i ja predali u Tužilaštvo BiH su nepobitni dokazi da je David otet, mučen i ubijen od strane vrha MUP-a RS, tako da je njihovo da određene ljude procesuiraju i uhapse. To se još nije dogodilo, a čim se vratim iznijet ću zahtjeve prema Tužilaštvu. Ja ću se na njih obrušiti više nego na institucije RS. Sada im poručujem da neće moći više da kupuju vrijeme. Ja sam spreman na najradikalniji korak, bez obzira na posljedice. Od početka sam vrlo svjestan svojih riječi i težine koju nose. Neću čekati deset godina na pravdu za svoje dijete. Ona se tada pretvara u nepravdu i gubi svaki smisao, i to u pravnom značenju riječi. Ako ne bude pravde za Davida, bit će nepravde. Ja sam svoj dug prema narodu odradio. Ponudio sam dokaze, razotkrio sam korupciju, a dobio sam progon“, kaže naš sagovornik.

PROČITAJTE  Nekadašnji bh. ambasador formirao novi politički pokret: "Bit ćemo glasni i hrabri"

Glavni problem koji je zastupljen u Republici Srpskoj jesu političari, koji ne mare za narod. Ipak, dio krivice leži i na građanima, koji nisu spremni da se bore za svoja prava, smatra Dragičević.

„Dodik je uspostavio režim, a ne vlast. Ono što se zove opozicija koja može da mu se suprostavi ne postoji, a ni ona koja želi jer im nije u interesu da se bilo šta mijenja. Ne znači mnogo ako smijenite Dodika ili bilo koga drugog, ako se ne promijeni režim i uspostavi vladavina prava. Glavni problem Republike Srpske nije Dodik, već i svi ostali političari, a najviše narod koji ne želi da se bori za sebe“, zaključio je on.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare