Politika

Delegacije Općine Ilidža i Vlade KS o realizaciji zajedničkih projekata

Na sastanku načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura i predstavnika Općinskog vijeća Ilidža s resornim ministrima u Vladi Kantona Sarajevo Adnanom Štetom, Harisom Vranićem i Davorom Čičićem, razgovarano je realizaciji zajedničkih projekata i budućoj saradnji.

Načelnik Muzur je iskazao zahvalnost Vladi Kantona Sarajevo na podršci projektima koji su realizirani u proteklom periodu.

“Moram istaći izuzetnu saradnju s ministrom Štetom i Ministarstvom za saobraćaj u projektima koje smo realizirali kao i u projektima koji su započeti, a bit će realizirani u narednom periodu. U interesu nam je da kontinuirano vodimo dijalog s resornim ministarstvima kao i da delegiramo projekte ili probleme s kojima se susreću građani kako bi zajedno pronašli moguća rješenje”, istakao je načelnik Muzur.

Ministri resornih ministarstava složili su se da je izuzetno bitna komunikacija, saradnja i koordinacija te da su na raspolaganju za svaki vid zajedničkog djelovanja kako bi se poboljšali uslovi života građana Ilidže ali i Kantona Sarajevo.

Ministar Šteta je istakao da je pristupljeno planiranju narednih projekata koje će realizirati Ministarstvo i Općina, ali i nagovijestio raspisivanje postupka javne nabavke za tramvajsku prugu za Hrasnicu do kraja tekuće godine.

“U proteklom periodu uspjeli smo da riješimo sve administrativne procedure i kao što smo i planirali, raspisivanje postupka javne nabavke za tramvajsku prugu do Hrasnice će najvjerovatnije biti do kraja tekuće godine”, kazao je ministar Šteta.

Također, ministar je istakao da su riješeni i administrativni problemi u vezi s rekonstrukcijom ratnog puta prema Igmanu te će biti pokrenute aktivnosti na realizaciji ovog projekta ali i radovi na velikoj raskrsnici na 13. transverzali kao i na pripremi aktivnosti za izgradnju uključne trake na zapadnom prilazu prema Osjeku.

Ministar Vranić kazao je da se iz oblasti zdravstva kontinuirano radi na unapređenju usluga građanima kako u domovima zdravlja tako i ambulantama. Istakao je da je najveći problem nedostatak adekvatnog kadra shodno potrebama ovih ustanova.

Načelnik Muzur je iskazao spremnost da Općina Ilidža u saradnji s Ministarstvom zdravstva pokrene aktivnosti u rješavanju aktuelnih problema građana te su dogovorene kratkoročne i dugoročne mjere.

Prvenstveno će se pronaći mehanizmi za prevazilaženje trenutne situacije nedostatka kadra te je najavljeno da će se u narednom periodu riješiti nedostatak kadra u pojedinim ambulantama na području općine Ilidža.

Takođe, ministar Vranić podržao je prijedlog načelnika Muzura da se na lokalitetu Stupskog brda otvori nova ambulanta shodno potrebama građana ovog naselja.

Dogovoreno je i da će u saradnji sa Ministarstvom, Općina u narednoj godini sufinansirati specijalizaciju iz oblasti porodične medicine kako bi se unaprijedio i prevazišao i nedostatak ovog kadra na području Ilidže i Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Općine Ilidža.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare