Kriminal

Delić: Kanton Sarajevo oštećen za milione KM nesavjesnom prodajom imovine ‘Satexa’

Ministar privrede KS Adnan Delić izjavio je danas u Sarajevu da je zbog nesavjesne prodaje imovine preduzeća “Satex” d.d. Sarajevo za 10. februar zakazano pripremno ročište za povrat 2.049.580 KM, a na osnovu presude Općinskog suda u Sarajevu od 18. novembra 2013.

Podsjetio je da je 9. aprila 2021., nakon interne analize dokumenata, Ministarstvo privrede poslalo prijavu Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona sa zahtjevom za provjeru prodaje imovine preduzeća “Satex” u ulici Josipa Štadlera, ukupne površine 670 metara kvadratnih.

“Od Ureda smo dobili informaciju da su nakon prikupljanja podataka i dokumentacije od Općinskog suda u Sarajevu, Ministarstva privrede KS i Porezne uprave FBiH zaključili da je pravosnažnom Presudom Kantonalnog suda u Sarajevu iz 2008. raskinut Ugovor o kupoprodaji 67 posto državnog kapitala preduzeća ‘Satex'”, naveo je Delić.

Dodao je da je registar vrijednosnih papira u FBiH nakon toga vratio 67 posto kapitala preduzeća Vladi KS, čime je Kanton ponovo postao većinski vlasnik tog preduzeća.

Delić je istakao da je u trenutku privatizacije 2002. preduzeće “Satex” u svom vlasništvu imalo tri značajne nekretnine – dvije u ulici Bistrik i jednu u ulici Josipa Štadlera.

“U periodu od 2002. do 2008., kada je raskinut Ugovor o privatizaciji, Emin Fatkić je kao tadašnji vlasnik i direktor preduzeća prodao dvije nekretnine u ulici Bistrik, jednu fizičkim licima, a drugu Sarajevskoj pivari, uprkos činjenici da prodaja nekretnina nije bila dozvoljena Ugovorom o privatizaciji, dok je nekretnina u ulici Josipa Štadlera, u istom periodu, još uvijek bila u vlasništvu preduzeća “Satex”, s tim da je u tom periodu za preduzeće stvoren dug od 90.589,42 KM, a po osnovu Ugovora o zakupu između firmi “Satex” i BVD d.o.o. Sarajevo”, pojasnio je Delić.

Naglasio je da je na osnovu tog ugovora firma BVD d.o.o. Sarajevo, koja je kasnije promijenila ime u BBH d.o.o. Sarajevo, podigla je tužbu protiv “Satexa”, usljed koje je vođen parnični postupak na osnovu kojeg je donesena presuda Općinskog suda u Sarajevu 2006. kojom je Sud obavezao “Satex” da firmi BVD na isplati 90.589,42 KM.

Delić je rekao da je Ured uvidom u Registar poslovnih subjekata došao i do podatka da je firma BBH d.o.o. Sarajevo metodom “obaranja” prodajne cijene kupila nekretninu u ulici Josipa Štadlera za 290.000 KM, iako joj je procijenjena tržišna vrijednost od strane sudskog vještaka iznosila 571.280,56 KM.

“I dok su sudovi vodili maratonske postupke, pojedinci koji su zaključivali ugovore o ustupanju prava raspolaganja nad nekretninama u vlasništvu društva “Satex” sa direktorom Fatkićem su svu nelegalno stečenu imovinu prepisali na druga lica ili je ta imovina raznim nelegalnim aktivnostima uknjižena na druga pravna lica, zbog čega nije mogla biti izvršena presuda Općinskog suda u Sarajevu od 18. novembra 2013., kojom je utvrđena ništavnost Ugovora o ustupanju prava nad nekretninama od 12. jula 2004. koji su zaključili kupci s direktorom Fatkićem. Vrijednost tog spora bila je 3.129.580 KM, a u konačnici 2.049.580 KM”, precizirao je Delić.

Kazao je i da je, zbog svega navednog, Tužilaštvo Kantona Sarajevo 2008. podiglo optužnicu protiv Emina Fatkića, a 2009. Kantonalni sud u Sarajevu osudio ga je na tri godine zatvora.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare