Ekonomija

Delić za UAE Today: Expo Dubai je važna prilika za rast investicija i jačanje odnosa BiH i UAE

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić je u intervju za portal Emirati danas (Emarat Al-yeum) istakao važnost prijateljskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i turističke potencijale BiH koje želi predstaviti na izložbi EXPO 2020 Dubai.

Na pitanje kako vidi odnose između te dvije zemlje, ministar je naglasio da se u Bosni i Hercegovini njeguju posebni odnosi s UAE.

Uprkos nastojanjima, Delić je kazao da još uvijek nema sporazuma o liberalizaciji viznog režima između BiH i UAE, kao ambasade ili konzularnog predstavništva UAE u Bosni i Hercegovini.

Kao razloge zbog kojih EXPO 2020 smatra prilikom, Delić je naveo mogućnosti koje će se otvoriti za poduzimanje konkretnih koraka s ciljem jačanja međusobnih odnosa i veće zastupljenosti bh. kompanija na tržištu UAE, ali i globalno, jer je, kaže, uvjeren da su bh. kompanije spremne kroz svoje proizvode ili usluge zadovoljiti standarde i kvalitet koji se traži na tom tržištu.

PROČITAJTE  Proizvođačke cijene u Njemačkoj u aprilu dostigle novi rekord nakon porasta cijena energije

Izrazio je zahvlasnot interesu državljana UAE za BiH, kao jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija te je dodao da je tome doprinijelo i uvođenje direktnih avionskih linija na relaciji Sarajevo – Dubai, kao i povećan broj komercijalnih letova na toj liniji.

“Prisustvo Bosne i Hercegovine na Expo 2020 Dubai je veoma značajno jer smatramo da je ovaj najveći svjetski sajam poduzetništva prilika za privlačenje i poticanje investicija, odnosno povećanje broja stranih investicija u svrhu ravnomjernijeg ekonomskog razvoja”, kazao je.

Dodao je da Bosna i Hercegovina ima izuzetne potencijale te da želi postati poželjno mjesto za investiranje i poslovanje.

“Svrha našeg boravka i učešća na Expo 2020 jeste ostvarivanje kontakta sa drugim državama i kompanijama. Izuzetno smo zadovoljni prvim sastancima koje smo imali tokom naših prethodnih posjeta Dubaiju”, poručio je Delić.

PROČITAJTE  Otvoreni Dani jagodastog voća - Jagoda je tradicija i zaštitni znak Čelića

Kao zazloge za investiranje u BiH, Delić je nabrojao: geostrateški položaj, izlaz na more, kvalitetne prirodne resurse, grane industrije koje imaju potencijal kvalitetne domaće sirovine/resursa, povoljan zakonodavni okvir, niske porezne stope, na primjer porez na dobit je 10%, konkurentnu radnu snagu, evropsku perspektivu, stabilnu valutu, kao i regionalni sporazumi o slobodnoj trgovini.

“Osim toga, sa svojim prirodnim ljepotama, izvrsnim geografskim položajem, izvanrednim gostoprimstvom, gastro ponudom, koja je jedna od najboljih u svijetu, te bogatim kulturno – historijskim, civilizacijskim i arhitektonskim naslijeđem, BiH ima sve preduslove da ostvari veliki uspjeh u industriji turizma i kako sam ranije rekao postane glavni turistički centar u jugositočnoj Evropi”, kazao je Delić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare