Demonstracije u Bjelorusiji: Policija pucala u zrak, ispaljivala suzavaca i privodila

28

Bjeloruska policija ispalila je u nedjelju nekoliko hitaca upozorenja u zrak. Ispaljivala je suzavac i počela je privoditi demonstrante kojih je na hiljade marširalo glavnim gradom i tražilo ostavku dugogodišnjeg lidera Aleksandra Lukašenka, pišu mediji i pokazuju objave na društvenim mrežama.

Veliki protesti održavaju se u prijestolnici Minsku već 12 vikenda zaredom čime se vrši pritisak na Lukašenka koji je rekao da ne planira odstupiti unatoč krizi.

Lukašenko je ove sedmice djelomično zatvorio bjeloruske granice prema Zapadu, smijenio ministra unutarnjih poslova i rekao da bi svi demonstranti koji dodirnu policajce koji nadziru proteste trebali “ostati barem bez ruku”.

U Minsku su formirane najmanje dvije kolone prosvjednika, a u jednoj je bilo oko 20.000 ljudi, izvijestio je list Nasha Niva.

U videu koji je objavila opozicija na svojim društvenim mrežama, vide se demonstranti koji skandiraju “mi vjerujemo, mi možemo, mi ćemo pobijediti”, no Reuters nije mogao neovisno provjeriti autentičnost snimke.

U prijestolnici nije bio dostupan internet na mobitelima, a nekoliko stanica metroa je zatvoreno.