Svijet

Denga groznica ubija ljude u Indiji

Sumnja se da je denga groznica odgovorna za smrt desetina ljudi u indijskoj državi Utar Pradeš, otkako se pojavio prvi slučaj u septembru, a lokalne vlasti su pokrenule akciju uništavanja lokacija gdje se nalaze rojevi komaraca.

Glavni medicinski čelnik u Firozabadu, najpogođenijoj oblasti u toj državi, Dineš Kumar Premi, izjavio je za Rojters da je 58 ljudi, među kojima ima i mnogo djece, umrlo samo u toj oblasti, čime se povećao strah da je Utar Pradeš usred najgoreg žarišta denga groznice u nekoliko godina unazad.

“Razgovaramo o preventivnim mjerama, a 95 zdravstvenih kampova širom okruga već radi na suzbijanju groznice”, kazao je Premi.

Vladini zvaničnici, koji su insistirali na anonimnisti, rekli su da su mnoga djeca umrla zato što su ih siromašni roditelji prvo odveli kod nadriljekara, prije nego što im se stanje pogoršalo.

PROČITAJTE  Putin: Prevaziđene ekonomske posljedice pandemije

Iako je denga groznica vjerovatni uzrok smrtonosne virusne groznice u Utar Pradešu, potvrđena su samo tri smrtna slučaja od ove bolesti, ali je u toku revizija kojom će se utvrditi da li ima još preminulih od ove bolesti, rekao je vodeći zdravstveni zvaničnik iz Utar Pradeša Ved Vrat Sing.Povezani postovi: