Vijesti

Desant na CIK: Šta je pozadina kadrovske promjene, a šta je konačni cilj?

Iznenadno imenovanje novih članova Centralne izborne komisije BiH napravilo je priličan politički zemljotres koji bi mogao uzdrmati i koaliciju SDA-SBB-DF.

Naime, na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH, zastupnici SDA, SDS-a, PDP-a, DF-a i dva zastupnika SDP-a glasali za odluku kojom su imenovana četiri od ukupno pet članova CIK-a kojima je istekao mandat. Suzdržani su bili zastupnici Naše stranke i SBB-a i dva zastupnika SDP-a.

Nove mandate su dobili Suad Arnautović i Ahmet Šantić iz reda Bošnjaka te Vanja Bjelica – Prutina i Jovan Kalaba iz reda Srba.

Odmah nakon objave ove informacije oglasio se predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić koji je kazao da je to uvod u novu izbornu pljačku u režiji SDA i SDS te da, ako ostane ovakvo stanje, ne vidi smisao opstanka koalicije.

Negodovali su i HDZ te SNSD Milorada Dodika.

Međutim, prema informacija Raporta, izbor novih članova CIK-a dogovoren je prije nekoliko dana, kada su osigurane i “ruke” zastupnika SDP-a.

Kako nam je potvrđeno, prvo je SDA napravila dogovor sa SDS-om i PDP-om, koji je podrazumijevao da se iz CIK-a uklone članovi koji gravitiraju oko SNSD-a i HDZ-a, te da se pokrenu određene izmjene u samom izbornom procesu koje koče upravo članovi CIK-a pod palicom ove dvije stranke.

Opozicione stranke iz RS su na to pristale, pa je SDA dogovorila i sastanak sa SDP-om. Klub SDP-a, kako nam je rečeno, je pristao na ovaj plan iz prostog razloga što se iz njega izbacuju članovi SNSD-a i HDZ-a, pa su obećali “onoliko ruku koliko bude potrebno”. U ovom slučaju bile su potrebne dvije ruke.

Ovakav manevar SDA, međutim, očigledno će poljuljati povjerenje prema koalicionim partnerima. Osim što su, prema našim informacijama, SBB-u obećali jedno mjesto u CIK-u, SDA je izradila i DF.

Upravo je Željko Bakalar, koji je trebao biti imenovan umjesto Stjepana Mikića bio delegiran ispred DF-a, međutim nije dobio dovoljnu podršku, što su u DF-u također shvatili kao određenu poruku.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare