Magazin

Desert koji ćete obožavati: Kolač od karameliziranih banana i čokolade gotov je u trenu

Čokolada i banane omiljena su kombinacija i odlično se slažu u palačinkama, muffinima, sladolednim kupovima, pa i kolačima.

Zasladite si sredinu sedmice i pripremite jedan desert zbog kojeg nećete, bez brige, morati dugo stajati u kuhinji, ali ni biti neki vrhunski slastičar – recept je jednostavan. 

Sastojci: 150 g tamne čokolade, sitno sjeckane, 3 narezane banane, 3 kašikice šećera, 500 g lisnatog tijesta, 70 g sitno sjeckanih lješnjaka ili pecan oraha

Priprema: Narežite banane na kolutiće, usitnite čokoladu i lješnjake ili orahe. Lisnato tijesto razvaljajte da bude okruglo, promjera otprilike 30 centimetara i stavite u kalup. U jednoj zdjeli pomiješajte čokoladu i lješnjake/orahe pa dodajte preko tijesta, ali ostavite oko 5 centimetara prazno uz rub. Na vrh posložite banane i preklopite rubove tijesta.  Ostavite prvo kolač u hladnjaku 10-ak minuta, a zatim ga izvadite i posipajte 3 žlice šećera po bananama na vrhu. Pecite na 200°C, 25 minuta.

PROČITAJTE  Diže iz mrtvih: Recept za talijansku supu od paradajza s tjesteninom i parmezanom

BBCgoodfood savjetuje da kolač poslužite uz sladoled od vanilije.



Povezani postovi: