Životni stil

Desert za ljetne dane: Hladni i ukusni cheesecake s jagodama

Cheesecake je omiljena poslastica diljem svijeta, a razlozi za to su mnogi. Osim što je ukusan i osvježavajuć kolač, njegova glavna prednost je zasigurno i to što je priprema jednostavna i brza.

Sastojci:

Tijesto: 250 g brašna, 125 g maslaca, 100 g šećera, žumanjak

Nadjev: 250 g svježeg sira, 100 g šećera, prašak za puding od vanilije, naribana korica limuna, 4 jaja, 2 i 1/2 dl slatkog vrhnja, 500 g jagoda, preljev za tortu (crveni).

Priprema:

  • Od brašna, maslaca, šećera i žumanjka umijesite brzo tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite sat, dva u hladnjak. 
  • Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini te njime obložite dno i rubove okruglog kalupa.
  • Viljuškom izbockajte tijesto i pecite ga desetak minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. 
  • Izmiksajte sir sa šećerom, praškom za puding, limunovom korom i jajima. Čvrsto ulupajte vrhnje te ga dodajte smjesi.
  • Nadjenite tijesto pripremljenom smjesom i pecite oko 45 minuta. Ostavite ga neka se malo ohladi. 
  • Operite jagode, dobro ih ocijedite, skinite peteljke, prepolovite i posložite na kolač.
  • Pripremite preljev prema uputama na omotu i njime prelijte jagode.