Svijet

Desničarske stranke potvrdile: Želimo Berlusconija za italijanskog predsjednika

Italijanske stranke desnog centra potvrdile su da žele da Silvio Berlusconi bude sljedeći predsjednik države i rekle su u zajedničkoj izjavi da će tražiti u parlamentu širu podršku za njega.

“Čelnici koalicije složili su se da je Silvio Berlusconi prava osoba za tu visoku dužnost u ovim teškim vremenima”, rekli su šefovi desnog centra nakon sastanka u Berlusconijevoj rimskoj vili, prenosi Index.

Demokratska stranka: Razočarani smo i zabrinuti

Italijanska Demokratska stranka (PD) lijevog centra, koja je kategorički isključila pružanje podrške Berlusconijevoj kandidaturi za šefa države, priopćila je da je razočarana i zabrinuta zbog te odluke.

Više od hiljadu parlamentaraca i regionalnih delegata počinje glasati 24. januara, a Berlusconi potencijalno stoji na putu premijeru Mariju Draghiju koji, izgleda, također želi tu prestižnu poziciju.

Nijedan od dva glavna bloka nema dovoljnu podršku da progura kandidata za šefa države i PD je pozvao sve stranke da pokušaju postići konsenzus o osobi koja ne izaziva tolike podjele kao 85-godišnji Berlusconi.

Pokret pet zvijezda: Nikad ne bismo mogli podržati Berlusconija

Pokret pet zvijezda, koji ima najveći broj parlamentaraca, ponovio je da nikada ne bi mogao podržati Berlusconija, koji je bio osuđen za poreznu prevaru, a i dalje je suočen sa suđenjem vezano uz bunga-bunga razvratne zabave.

“Danas je potrebno ostaviti po strani stranačku pripadnost, sve političke snage moraju se okupiti oko osobe koja može predstavljati Italijane i zemlju”, rekao je potpredsjednik Pokreta Mario Turco.

Blok desnog centra uključuje Ligu, Italijansku braću i Berlusconijevu stranku Naprijed Italija. Iako su neki od njihovih pristaša izrazili svoje sumnje glede Berlusconija, u izjavi u petak obećava se da će pokušati dobiti široku podršku za njega među zastupnicima.

Također su pozvali bivšeg premijera da otvoreno kaže da želi tu dužnost. Berlusconi iza kulisa neumorno vodi kampanju kako bi uvjerio zastupnike da glasaju za njega. U tu svrhu mobilizirao je i svoje medijsko carstvo.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare