Kriminal

Detalji akcije ‘Šiša’

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine realizuju se aktivnosti u okviru operativne akcije “Šiša” zbog koruptivnih krivičnih dijela.

Meta akcije, među kojima su i osumnjičeni carinski službenici UIO BiH, su osobe osumnjičene da su duži vremenski period uvozile akciznu robu, a u dokumentaciji prikazivali da se radi o robi koja je oslobođena plaćanja akcize.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju policijski službenici Granične policije BiH, u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), na terenu vrše pretrese na većem broju lokacija na području Bosne i Hercegovine.

Akcijom je obuhvaćeno 10 osoba, među kojima se nalazi i više službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Osobe koje su predmet istrage osumnjičene su za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. KZ BiH, a u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. i krivičnom djelom carinska prijevara iz člana 216. KZ-a BiH.

Nakon okočanja pretresa, postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima prema osumnjičenim osobama, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare