Svijet

Detalji ratne drame: Ruski brodovi prvi put uplovili u Jadransko more, uslijedio je “okršaj” sa NATO snagama

Italijanska la Repubblica raspisala se o nedavnom incidentu kada su brodovi ruske mornarice pokušali blokirati izlaz američkog nosača aviona Harry Turman iz Jadranskog mora.

Navodno su 22. jula ruski brodovi blokirali ulaznu/ izlaznu rutu iz Jadranskog mora kako bi pokušali spriječiti kretanje američkog nosača aviona Harry Truman. To je navodno dovelo do ogromnog rasta napetosti i niza manevara NATO i ruskih brodova u ovom području.

Ruska flota navodno se pozicionirala tako da se ograniči kretanje američkog nosača aviona, a to je vrlo strateški potez jer je Sredozemlje najbliže otvoreno more ukrajinskom bojištu s kojeg se mogu lansirati projektili i poletjeti avioni u slučaju brze intervencije.

Pokreti blokiranja

La Repubblica piše da su ruski brodovi po prvi put od početka rata u Ukrajini ušli u područje Jadranskog mora, a kretnje koje su proveli mogle bi se mogle okarakterizirati kao pokreti blokiranja sa ciljem ograničavanja kretnje “Trumana”, inače oslonca NATO pomorske sile na Sredozemnom moru koji često plovi od Sicilije ka Jadranskom moru.

Potezi ruske mornarice isprovocirali su dugi “tihi duel” u kojem su NATO zapovjednici odlučili pokazati da se neće odreći kontrole nad prolazom iz Jonskog u Jadransko more.

Primjetno je bilo i da je 31. jula jedan od najvećih američkih špijunskih aviona Global Hawk patrolirao satima iznad Jonskog mora, a italijanski patrolni avioni P72 su tri dana vršili prelete nad spornim područjem.

Iako trenutno nije poznata pozicija ruskih brodova italijanski avioni nastavili su intenzivno patroliranje iznad voda koje dijele Kalabriju i Grčku, piše la Repubblica.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare