Ekonomija

Deutsche Bank u problemima, narastao rizik od bankrota. Analitičar: ‘Situacija je nestabilna…‘

Bankovne dionice danas ponovno padaju, pri čemu je najveći njemački zajmodavac Deutsche Bank (DB) najteže pogođen, a strah od bankrota je sve veći, pogotovo nakon kolapsa tri američke banake i UBS-ovog spašavanja Credit Suissea posljednjih sedmica, javlja Guardian.

Sigurna ulaganja

Troškovi osiguranja od bankrota banaka su porasli, dok su funta i euro pali u odnosu na dolar, a prinosi na obveznice su potonuli (kreću se u obrnutom odnosu s cijenama) jer su ulagači tražili utočište u sigurnim ulaganjima, kao što su dolar i državne obveznice.

Indeks banaka Euro Stoxx pao je 4,6 posto, a indeks banaka UK-a izgubio je 3,7 posto. Barclays ima najveći pad od 5,4 posto na FTSE 100 u Londonu, nakon što je HSBC smanjio ciljnu cijenu dionica.

“Još uvijek su svi oprezni i u ovom okruženju niko ne želi riskirati. Situacija je nestabilna i prerano je reći da će se stvari smiriti”, kazao je za Reuters glavni analitičar Nordea Jan von Gerich.

Troškovi osiguranja

Dionice Deutsche Bank pale su treći dan zaredom za čak 15 posto, nakon oštrog skoka troškova osiguranja njezinih obveznica od rizika neispunjavanja obveza na najvišu četverogodišnju razinu.

Paul van der Westhuizen, viši strateg u Rabobanku, rekao je da, iako je njemački div imao svojih problema, postoje temeljne razlike između DB-a i Credit Suissea:

“DB je banka koja je imala vlastitih problema s regulatorima, a bila je suočena i s nestabilnošću dobiti te je prošla kroz restrukturiranje. Postoji temeljna razlika u tome što se DB vratio profitabilnosti tokom posljednjih nekoliko kvartala, dok Credit Suisse uopće nije imao profitabilne izglede za 2023.”, kaže Paul van der Westhuzien.

Rasprodaja je uslijedila na kraju turbulentne sedmice, unatoč pokušajima njemačkog kancelara Olafa Scholza, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i predsjednice Europske centralne banke (ECB) Christine Lagarde da uvjere ulagače i javnost da je bankarski sistem stabilan.

“Bankarski sektor europodručja otporan je jer ima snažnu poziciju kapitala i likvidnosti. Na sve njih primijenili smo regulatorne reforme dogovorene na međunarodnoj razini nakon globalne finansijske krize. ECB je potpuno opremljen za pružanje likvidnosti financijskom sistemu europodručja ako je potrebno”, kazala je Lagarde čelnicima EU koji su nazočili sastanku, piše Reuters.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare