(Foto: Slobodna Bosna)
Politika

DF nakon konsultacija u OHR-u: Nećemo voditi ljubav sa Schmidtom iza zatvorenih vrata o stvaranju Palestine u ovoj zemlji

Generalni sekretar Demokratske fronte Dženan Đonlagić i potpredsjednik Zlatan Begić danas su bili u OHR-u u okviru novih konsultacija o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH. Sastanku nije prisustvovao Visoki predstavnik Christian Schmidt.

“Rješenja koja će se eventualno nametnuti ne postoje niti u jednoj zemlji EU niti zemlji članici Vijeća Evrope pa ne “trebaju biti ni u BiH.

Linija ispod kojeg ne idemo je implementacija presuda Evropskog suda u Strazburu. To je neto što traži EU od nas za integracijske procese. Ne ispunimo li to, nećemo nikada moći biti članica EU. Na kraju je bilo dostojno, ako smo već pozvani u OHR da se konsultujemo, da Schmidt bude na tom sastanku, ali on se nije pojavio”, kazao je Đonlagić

Begić je kazao da se iza zatvorenih vrata Schmidt bavi time da od BiH napravi Palestinu.

“Njega ne interesu presudu Evropskog suda, nego to da provede zahtjeve HDZ-a i vlade Hrvatske, da ovdje načini evropsku Palestinu koja će u političkom, vojnom i ekonomskom smislu biti ovisna o susjednim državama. On se danas nije pojavio ovdje, nas su dočekali neki ljudi, njegovi saradnici, to je jedan kukavički potez po meni. Ako već putem medija šalje neke poruke, treba stati pred ljude koji se zalažu za isto uređenje kakvo je u Saveznoj Republici Njemačkoj. Nećemo voditi ljubav sa Schmidtom iza zatvorenih vrata na temu stvaranja Palestine u ovoj zemlji, niti ćemo pomagati nekim u Sarajevu, niti njegovim naci HDZ prijateljima koji pokušavaju da to sve provedu”, kazao je Begić.

Dodao je da su pozvani na sastanak sa Schmidtom i da su očekivali njegovo prisustvo koje je izostalo.

“Gospodin Schmidt ima vremena da sasstanči sa premijerima susjednih država i da priča o ustavnom uređenju BiH, a nema vremena da radi te konsultacije sa izabranim predstavnicima građana BiH. Ovaj proces služi, upamtite dobro, legitimizaciji njegovih budućih loših odluka kako bi se stvorio privid da je on proveo neke konsultacije i da je on na temelju tih konsultacija nametnuo neke odluke. Neće mu to proći, neka pravi Palestinu u svojoj zemlji”, kazao je vidno ljutit Begić.

Đonlagić je napomenuo kako je više od dvije godine u parlamentarnoj proceduri u Parlamentu BiH u ladicama stoje prijedlozi DF-a o izmjenama Ustava i Izbornog zakona.

“Mi smo ostavili u pisanoj formi protokolisane te prijedloge ovom osoblju da to dostave Schmidtu i neka to analiziraju.

Ako je ovo bio pokušaj da se kroz ove konsultacije da legitimizacija budućim odlukama koje će etnički cementirati zemlju, posljedice će snositi onaj ko ih donosi, a to je visoki predstavnik. Mjesto odlučivanja ne može biti u OHR, nego Parlament BiH.

Upoznali smo se ko je ko, predstavili su nam se kao saradnici gospodina Schmidta. Iako smo dva redovna profesora sa Sarajevskog i Tuzlanskog univerziteta, danas smo došli kao dva legitimna predstavnika iz Parlamenta koje su birali građani. S obzirom da nismo imali glavnog sagovornika, onog koji priča izvan BiH o budućem uređenju naše zemlje, cijenili smo da nemamo šta raditi tamo i izašli smo pred medije”, rekao je Đonlagić.

Begić je pozvao Schmidta da se pogledaju u oči javno, a ne iza pet zatvorenih vrata OHR-a gdje se, kako je istakao, kuju planovi za stvaranje Palestine od BiH.

“Njegova namjera je da legitimizira ono što ima namjeru donijeti, a znam šta je to. Na osnovu informacija, izjava Schmidta i Plenkovića, kao i ljudi iz zgrade OHR, namjera je da se napravi Palestina. Da se kroz ove konsultacije civilno društvo i političke partije ugase i da se to servira kao neko rješenje, a da on ima pokriće da je sve uradio uz konsultacije.

Pozivamo ga da dođe u Parlament i razgovaramo, ne o zahtjevima HDZ-a, nego o presudama Evropskog suda i vladavine prava”, bio je decidan Begić.

Đonlagić je dodao:

“Ako jučer imamo izjavu Dragana Čoviča da Schmidt mora donijeti izmjene Izbornog zakona, mi kažemo da ne mora. Neka se vrati u Parlament pa ćemo uz TV prijenos razgovarati o promjenama Ustava i Izbornog zakona, ovdje se radi o budućem uređenju naše zemlje”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
5 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Dernek Danke
Dernek Danke
3 mjeseci

Šta se ovo, majko moja, sa mnom dogodi?
Slomilo se sve u meni, grom me pogodi
Kao da sam lutka koja bol ne osjeća
Ostavi me ljubav moja u sred proljeća
Preko polja za mnom idu dvije muzike
Jedna uvijek tugu svira da me ubije
Druga samo jednu pjesmu, pjesmu ljubavi
Pjesmu koju neću moći ja preboljeti
‘Ej, oprosti mi što te volim, Bog me kaznio
Dao mi je da te vidim, pa te uzeo
A u mome srcu samo teku otrovi
U njima me nema više, u njima si ti
A u mome srcu samo teku otrovi
U njima me nema više, u njima si ti
Preko polja za mnom idu dvije muzike
Jedna uvijek tugu svira da me ubije
Pustio sam jednu suzu, mušku, najtežu
Pustio i za njom dušu, dušu ranjenu
‘Ej, oprosti mi što te volim, Bog me kaznio
Dao mi je da te vidim, pa te uzeo
A u mome srcu samo teku otrovi
U njima me nema više, u njima si ti
Hej, oprosti mi što te volim, Bog me kaznio
Dao mi je da te vidim, pa te uzeo
A u mome srcu samo teku otrovi
U njima me nema više, u njima si ti
A u mome srcu samo teku otrovi
U njima me nema više, u njima si ti
U njima me nema više, u njima si ti

Danke Deutschland
Danke Deutschland
3 mjeseci

Konačno da neko deefašima kaže du beznačajn faktor u BIH
u jednom TV duele kaže ponosno Begić da će opet u ”šumu” pa će udarati ”mitraljezom0’ sagovrnik mu protuivnik kaže i trebaš u šumu tamo tije mjesto (duel df i HDZ na jednoj TV)

Hanuma
Hanuma
3 mjeseci

Pita hairli hanuma elzina akad će vam šef sa njom na kahvu i rahat lokum u Široki Brijeg, da razjasne nejasno u prijatnoj atmosferi 100.000 željinih glasača

Smeće
Smeće
3 mjeseci

smeće, smeće i samo smeće: Šmiddt, Goražde ljeta gosdpodnjeg 1443 po hidžri

Last edited 3 mjeseci by Smeće
Sejdefa
Sejdefa
3 mjeseci

Sejdefu otac buđaše, ustaj sine sejdo, umeću nam zakon