Vijesti

DF poručio Plenkoviću: Izborni zakon se neće mijenjati onako kako Čović želi

Demokratska fronta poručila je premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću da Izborni zakon BiH nikada neće biti promijenjen na način kako to želi predsjednik HDZ-a Dragan Čović, unatoč svoj mogućoj podršci Plenkovića.

„Svima je poznato da su HDZ-ovi zahtjevi za izmjenom Izbornog zakona u potpunoj suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava u više slučajeva, da su u potpunoj suprotnosti sa evropskom pravnom stečevinom i evropskim standardima i principima. Plenković se podrškom koju najavljuje Čoviću suprotstavlja temeljnim postulatima Evropske unije, koje je Republika Hrvatska član.

Kao što takva nastojanja nisu urodila plodom u proteklim godinama, te je upravo zbog njih Dragan Čović na izborima za člana Predsjedništva BiH doživio bolan i zaslužen poraz, tako ni u budućnosti neće uroditi plodom“, saopćeno je iz DF-a.

PROČITAJTE  Tegeltija razgovarao sa Escobarom: Prijetnje i sankcije neće riješiti krizu u BiH

O izmjenama Izbornog zakona BiH, dodaje se, neće odlučivati Plenković, nego građani Bosne u Hercegovine putem svojih političkih predstavnika.

„Za razliku od HDZ BiH koji svoje političke želje za izmjenom Izbornog zakona temelji na anticivilizacijskim i antievropskim principima, Demokratska fronta je u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog izmjena Izbornog zakona i Ustava BiH koji je u potpunosti usklađen sa Mišljenjem Evropske komisije.

Upravo zbog toga, prijedlog DF-a ima potpunu podršku svih probosanskih stranka ali i međunarodne zajednice. Pozivamo premijera Republike Hrvatske da detaljno prouči prijedlog DF-a, kako bi se upoznao sa načinom izmjena Izbornog zakona na temelju evropskih pravnih principa, pogotovo zbog toga što znamo da su u tome smislu HDZ-ova nastojanja u Evropskom parlamentu doživjela potpuni debakl“, stav je DF-a.

PROČITAJTE  Demokratska fronta: Najave HDZ-a i SNSD-a su udar na ustavni poredak i pokušaj suspendiranja prava građana


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare