Magazin

Dilema domaćica: Je li zdravo peći na maslinovom ulju

Ulje koje koristimo za pripremu jela važna je komponenta svakog recepta. Ako ste skloni alergijama na hranu, ovo postaje još važniji dio svakog jela koje kuhate. Većina nas se susrela s dilemom “Da li se može peći s maslinovim uljem? I koliko je to zdravo?”

Maslinovo ulje izvrstan je izbor za mnoge ljude s alergijom na hranu, sve dok naravno nisu alergični na masline. Maslinovo ulje se ne smatra uobičajenim alergenom i ne potječe od bilo koje vrste orašastih plodova ili sjemenki. Ono o čemu se najčešće govori je točka dimljenja ulja jer se zgrijavanjem iznad nje stvaraju kisikovi radikali koji štete našim stanicama. Prepoznat ćemo ju jednostavno, tako što se pri zagrijavanju počne dimiti. Iz nekog razloga maslinovo ulje je na lošem glasu kada se o tome govori.

Činjenica je da je točka dimljenja maslinovog ulja koje svakodnevno koristimo prilično visoka. Svaka vrsta maslinovog ulja posjeduje različitu točku dimljenja:

•             Ekstra djevičansko: 190°C – 210°C,

•             Djevičansko: 200°C,

•             Fino maslinovo ulje: 210°C,

•             Lako maslinovo ulje: 240°C.

Tačka dimljenja maslinovih ulja kreće se od 190°C - 240°C, što je niže od ostalih ulja poput suncokretovog ulja, ali je i dalje na razini koja je savršeno prikladna za većinu svakodnevnih stilova pripreme hrane. To znači da ćete na maslinovom ulju moći peći što god želite bez problema s dimljenjem.

Je li ekstra djevičansko maslinovo ulje sigurno za prženje?

Ekstra djevičansko maslinovo ulje sigurno je za duboko prženje, sve dok ostanete ispod njegove tačke dimljenja. Ako se vaše ekstra djevičansko maslinovo ulje počne dimiti, temperatura je previsoka, a vaša će hrana imati oštar zagorjeli okus. Da biste pržili s ekstra djevičanskim maslinovim uljem, pobrinite se da ga postupno zagrijavate i koristite termometar za duboko prženje kako biste bili sigurni da nećete doseći točku dimljenja. Ako ćete pržiti na višim temperaturama, bolje je koristiti fino ili lako maslinovo ulje jer je temperatura dimljenja veća.

Može li se pržiti pomfrit na maslinovom ulju?

Da, pomfrit možemo pržiti na maslinovom ulju. Pomfrit maslinovog ulja izvrsnog je okusa i vrlo je zdrav. Razmislite o tome da svoje maslinovo ulje za pečenje pomfrita začinite dodacima poput bijelog luka, svježeg začinskog bilja ili crvene paprike za još bolji okus. Također, ako se koristi zračna friteza trebat će vam samo kašika ili dvije maslinovog ulja za pomfrit.

Može li se peći piletina na maslinovom ulju?

Da, piletinu možemo peći na maslinovom ulju. Pohovani pileći odresci, poput Piletine Parmigiane italijanska su glavna hrana, a najčešće se prže na maslinovom ulju.

Zašto odabrati maslinovo ulje za pečenje?

Osim dobre tačke dimljenja i činjenice da nije čest alergen, maslinovo ulje zdravo jer je mononezasićena masnoća, koja je dobra vrsta masti. Budući da se ulje u kojem pečemo apsorbira se u hranu, važno je odabrati dobro ulje u kojem ćemo pripremati jelo. Maslinovo ulje je općenito dobro ulje, s nekoliko zdravstvenih blagodati, poput smanjenja upale i mnogo antioksidansa.