NSBIH

Diletantizam ili svjesno rušenje iznutra?

Dodik, Zeljković i Misimović

"Jasno je da moramo hitno nešto promijeniti i zato slijede rezovi i velike promjene", naveo je, između ostalog, na svom profilu na Facebooku Vico Zeljković, predsjednik Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, nakon nokauta koji su "Zmajevi" u ponedjeljak pretrpjeli na Islandu.

Možda bi neko lakovjeran progutao ovu objavu predsjednika NSBiH da ovo nije ko zna koji po redu nokaut naše reprezentacije i ko zna koja po redu najava rezova.

Silne blamaže

Kakvih rezova? Rezova koji će nam donijeti trećeg selektora u jednom kvalifikacijskom ciklusu, a četvrtog od decembra prošle godine?

Pa, mi smo spremni u jednoj godini promijeniti više selektora nego što su ih neki savezi promijenili od svog osnivanja!

Ili se, možda, ipak varamo?

Možda Zeljković pod "velikim rezovima i promjenama" podrazumijeva ono što bi jedino bilo logično nakon silnih blamaža, a to je smjenu (ili ostavku, kako god) kompletnog rukovodstva saveza, s njim na čelu?

Smjenu svih onih koji su nas napravili predmetom ismijavanja u regionu, ali i šire, kako zbog očajnih igara i rezultata reprezentacije, tako i i katastrofalne kadrovske politike vezane za izbor trenera državnih selekcija.

Kad tome dodamo nedavnu katastrofalnu odluku (jednu u nizu) Izvršnog odbora po kojima igrači iz inozemstva (s područja bivše Jugoslavije) više nisu stranci, što ubija ionako već totalnu devastiranu produkciju domaćih nogometaša, a time i budućih reprezentativaca, odlazak sve i jednog člana ovog tijela jedino je što bi se moglo podvesti pod "velike rezove" i, nadati se, označiti početak ozdravljenja bh. fudbala...

No, s obzirom, na to koliko sve ovo traje, možda nekome i nije u interesu da bh. fudbal i reprezentacija krenu pravim putem?

Možda se Nogometni savez BiH svjesno nastoji rušiti i obezvrijediti akcijama iznutra, baš kao što neki političari nastoje uraditi s državom?

Diletantski potezi

Ko nam garantuje da pojedinci iz NSBiH ne plešu direktno po notama svojih političnih mentora, posebno onih s kojima su čak i rodbinski vezani?

Nemoguće je raditi diletantske poteze kakve već godinama vuku zvaničnici NSBiH, koji direktno potkopavaju i Savez i reprezentaciju, a da niko ne samo da ne odgovara za takve promašaje, već se niko iz Izvršnog odbora takvim nakadarnim odlukama ne suprotstavlja!

Iz naftalina se izvlače trenerska rješenja koja deceniju i više nisu relevantna u svjetskom nogometu, čije stručne reference jednostavno nisu dorasle ozbiljnoj reprezentaciji, no čija imena, status "legendi" i, nažalost, porijeklo "eutaniziraju" navijačku masu.

I tako sve dok nam se ne dese neki Luksemburg ili Island. I najave novi rezovi...

Da li zaista iko više može vjerovati u nekakve rezove, ako ti koji ih najavljuju ne krenu od sebe i svoje odgovornosti?

Povećani paušali

Kako da vjerujemo u dobre namjere Zeljkovića, njegovih jarana u Izvršnom odboru NSBiH i direktora reprezentacije Zvjezdana Misimovića, kad svakim narednim potezom guraju naš fudbal u još dublju provaliju?

Gdje su pritom silne patriote iz NSBiH koji ne "daju" državu i reprezentaciju?

Da li su, po našim informacijama, povećani paušali za članove Izvršnog odbora u mandatu Zeljkovića i putovanja na reprezentativna gostovanja dovoljna naknada za silna ponižavanja grba reprezentacije i zastave BiH na evropskoj sceni?

Da li u tom Izvršnom odboru uopće ima onih kojima je stalo do dobrobiti bh. fudbala?

Ako ih ima, krajnje je vrijeme da istupe...