Direktor bolnice u Mostaru iznenađen: Ovo je čudno, čini se nerealno. Suprotno je predviđanjima stručnjaka

1622

Direktor Sveučilišne bolnice Mostar Ante Kvesić iznenađen je brojkama novozaraženih, odnosno malim brojem osoba koje su inficirane koronavirusom.

Kvesić je inače postao regionalna sprdnja nakon izjave da  je “virus umisto s prida, uša sa zada”.

Iako je iznenađen malim brojem novozaraženih, smatra da ne treba popuštati mjere.

Kvesić čak kaže kako se brojke koje gledamo zadnjih dana čine i nerealnim jer stanovništvo nije toliko promijenilo svoje navike da bi mogli reći kako je pad broja novozaraženih očekivan.

“Ono što se događa je donekle i suprotno očekivanjima stručnjaka. Prošli smo kroz vrijeme blagdana, ljudi su se više okupljali nego kroz ostatak godine i bila su očekivanja kako ćemo imati rast broja zaraženih. Umjesto toga, mi imamo pad brojki koje se odnose na koronavirus i mogu reći kako to nismo očekivali”, kaže Kvesić za Pogled.ba.

Dodaje kako je pritisak na bolnički sistem nešto manji i osjeti se olakšanje u svakodnevnom radu, ali isto tako naglašava kako nema mjesta za opuštanje.

“Malo je sve ovo čudno jer i dalje rade kafići i restorani, čak se organiziraju i svadbe, ali brojke su manje. Manji je samim tim i pritisak na bolnički sustav, ali ne smijemo zaboraviti da nam svaki dan i dalje dolaze zaražene osobe u teškom stanju, imamo ljude na respiratorima i borimo se za njihove živote. Moramo ostati ozbiljni, oprezni i učiniti da i ove brojke koje imamo ovih dana budu što manje”, ističe Kvesić.

Na pitanje znači li ovaj trend i mogućnost vraćanja bolnice na stari model rada, odnosno, rad u punom kapacitetu, Kvesić ističe kako je hladni pogon i dalje aktuelan, ali kako niti jedan pacijent nije odbijen u slučaju da treba bilo koju pomoć koju može pružiti SKB Mostar.