Bob Iger

Direktor Disneyja priznao da njihovi filmovi više nisu dobri: Izgubili smo fokus

Rasprava o originalnim Disneyjevim filmovima još uvijek traje, a sada se u razgovor uključio i izvršni direktor firme.

U posljednjih nekoliko godina vidjeli smo remakeove Male sirene (1989.), Knjige o džungli (1967.), Ljepotice i zvijeri (1991.), Dumba (1941.), Aladina (1992.) i Pinokija (1940.). Osim toga, puno remakeova je već u pripremi, uključujući adaptaciju Herkula Guya Ritchieja i verziju Snjeguljice koju je napisala Greta Gerwig, a koja se već suočila s brojnim kontroverzama.

Mnogi obožavatelji Disneyja napali su multinacionalnog medijskog diva, optužujući ih da nisu u stanju razviti nijednu originalnu ideju.

"Novi Disneyjevi filmovi ne mogu se mjeriti s Disneyjevim filmovima snimljenim 90-ih i ranih 2000-ih", napisao je jedan korisnik X-a.

"Dakle… sve kontroverze na stranu… zašto trebamo prepravljati sve Disneyjeve filmove? Nema li novih ideja?" dodao je drugi. "Dakle, Disney će samo ponovno snimati stare filmove? Zar nema mladih scenarista/producenta/redatelja koji mogu stvarati nove Disneyjeve filmove?" upitao je treći.

Izvršni direktor Disneyja Bob Iger sam priznao da postoji razlog zašto filmovi koje producira zabavna firma naizgled nemaju magiju koju su imali. "Svjestan sam činjenice da naša izvedba, iz perspektive kvaliteta, nije bila na razini standarda koje smo si postavili", rekao je Iger tokom razgovora o prihodima House of Mouse u četvrtom tromjesečju.

Osim remakeova, Disney je pretrpio velike gubitke na blagajnama posljednjih godina, s filmovima kao što su Elemental, Ant-Man i The Wasp: Quantumania i Indiana Jones and the Dial of Destiny, koji su potpuno finansijski posrnuli.

Prvi mandat šefa Disneyja Igera na mjestu izvršnog direktora tvrtke definiran je uspjesima na kinoblagajnama, kao što su Frozen, The Avengers i Black Panther - jedan od MCU-ovih najbolje ocijenjenih filmova.

Priznajući da se Disneyjevi nedavni filmovi ne mogu uspoređivati ​​s onima iz njegove rane karijere, Iger je rekao: "Kvantiteta zapravo može biti negativna kada je u pitanju kvaliteta i mislim da se upravo to dogodilo. Izgubili smo dio fokusa." Zatim je otkrio da planira revidirati filmski studio tako što će biti selektivniji u pogledu nastavka koji se producira i novih originalnih filmova koje predstavlja Disney.